Ze zmije na zahradě se vyklubala pořádná užovka. Po odchytu mířila zpět do volné přírody
Odchyt užovky ze zahrady. Foto: archiv J. Nováka
Litvínov

Litvínov – O pomoc s odchytem hada ze zahrady požádali lidé v Litvínově. Podle hlášení mělo jít o zmiji.

To se nakonec nepotvrdilo, šlo o výstavní kousek jinak neškodné užovky, zjistil při odchytu pracovník městského útulku Jan Novák. Podle jeho slov jde letos již o druhý podobný odchyt.

I v předešlém případě šlo o užovku, nikoliv o jedovatou zmiji, jak lidé oznámili. Hadi byli vypuštěni zpět do volné přírody.

Zmije mívá v našich podmínkách celistvý klikatý pruh, ve vyšších polohách žijící zvířata mohou mít až černé zbarvení. Naproti tomu užovky hladké, se kterou si mohou lidé jedovatého plaza splést, jsou jednobarevné nebo se skvrnami na zádech. Užovka obojková má zase výrazné charakteristické zbarvení na hlavě.

Zmije sama od sebe na člověka neútočí. Bezpečnou vzdáleností od hada je asi metr.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru