Ropovod nemusí vést přímo přes Litvínov! Město a obce našly náhradní zelenou trasu
Litvínovská chemička, kam směřuje ropa Družbou. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov – Prodloužení ropovodu Družba v oblasti od Litvínova k hranicím s Německem nemusí vést proti návrhu Ústeckého kraje přímo přes město Litvínov. Město a dotčené obce, které s touto trasou nesouhlasí, našly jiné řešení.


Dotčené obce nesouhlasily s návrhem Ústeckého kraje, který v rámci přípravy 2. aktualizace Zásad územního rozvoje ÚK a v souladu s Politikou územního rozvoje ČR navrhoval prodloužení trasy ropovodu v souběhu s vedením etylénovodu. Jako důvod obce uváděly nepřiměřený zásah do vlastnických práv jejich obyvatel a bezpečností riziko.

Hledalo se proto alternativní řešení, které by z pohledu dotčených obcí bylo přijatelné.

Nakonec došlo ke shodě členů vytvořené pracovní skupiny na jiné možné trase. Té se říká zelená. Byla schválena na jednotlivých zastupitelstvech s tím, že se musí vypořádat některé připomínky města Litvínova a Horního Jiřetína.

„Úsilí pracovní skupiny o aktualizaci Zásad územního rozvoje ÚK tak dospělo úspěšně k požadovanému cíli. Ústeckému kraji budou předány podklady, na jejichž základě může začít prověřovat trasu podle návrhu pracovní skupiny. Původní trasa ropovodu kopírující etylénovod by měla být nahrazena alternativní zelenou trasou ve formě územní rezervy, a to včetně šíře ochranného pásma v jednotlivých úsecích trasy od Litvínova až k hranicím s Německem. Proces hledání alternativní trasy od jeho počátku až do konce považuji za úspěšný. Členům pracovní skupiny se podařilo dát dohromady podklady pro Ústecký kraj, které by měly, v rámci technických možností, respektovat požadavky dotčených obcí,“ říká ke květnovému jednání k ropovodu starostka Litvínova Kamila Bláhová.

Ropovod Družba

Ropovod Družba o délce přes 5 100 km je považován za nejdelší ropovod na světě. Spojuje osm evropských zemí a tvoří tak jednu z nejrozsáhlejších ropovodních sítí. Denně jím protečou až 2 miliony barelů ropy.

Ropovod Družba je nejstarším fungujícím ropovodem na území České republiky. Ropovod vstupuje do Česka pod řekou Moravou u Hodonína. Překonává Vysočinu a míří polabskou nížinou ke Kralupům. V Centrálním tankovišti v Nelahozevsi se přepravovaná ropa může ukládat do nádrží, Družba odtud dále pokračuje až do Litvínova. Poblíž obce Potěhy u Čáslavi má ropovod odbočku, která do roku 2012 zásobovala rafinerii v Pardubicích.

Potrubí je uloženo v průměru 1,3 m pod povrchem. U Litvínova je kvůli nestabilnímu podloží uloženo na patkách.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru