29 dobrovolníků pomáhá, aby byli psi v litvínovském útulku šťastnější
Foto: MP Litvínov
Litvínov

Litvínov - Dva měsíce mají lidé možnost pomáhat litvínovskému psímu útulku s venčením psů. Za tu dobu se našlo dvacet devět dobrovolníků, kteří mají o tuto pomoc zájem.

„Opuštění psi v útulku mají stejnou potřebu kontaktu, lásky a zájmu, jako pejsci žijící v domovech u svých majitelů. Zaměstnanci útulku při sebevětší snaze nemohou dát všem psům tolik péče, kolik by potřebovali. Staráme se, aby měli čisté kotce, byli zdraví a měli plné misky. Rozdávat lásku velkou měrou všem už nestíháme. Dobrovolníci to ale dělají za nás a dělají to dobře. V současné době chodí dvacet devět lidí, někteří jen sami, jiní s dětmi. S pejsky si hrají, mazlí se s nimi a berou je ven na procházky. Někteří si s nimi chodí zaběhat, jiní jen tak, třeba i na krátkou procházku. Psům to hodně pomáhá v socializaci, jsou spokojení, šťastnější a mají větší šanci, že se dostanou do nové rodiny,“ říká vedoucí útulku Alena Jílková.

Někteří lidé si chodí stále pro stejného pejska, zvykají si na něj, a nakonec si ho i vezmou domů. „Máme takové případy, kdy si lidé vzali toho svého vyhlídnutého pejska z útulku. Nebo se třeba přesvědčí, že pejsek je skutečně hodný a mírný a vezmou ho pro prarodiče. Někdy se ale stane, že si lidé na pejska zvyknou, a když si pro něj přijde někdo jiný, jsou smutní. Většina lidí, kteří k nám chodí, psy miluje a chce s nimi být v kontaktu, jen prostě svého pejska z různých důvodů doma mít nemohou. Právě pro takové případy je dobrovolnická práce určená,“ uvádí dále Alena Jílková.

V současné době je v útulku dvacet dva psů. „Daří se pejsky umisťovat v nových rodinách. Snažíme se, aby byli v útulku co nejkratší dobu,“ dodává vedoucí útulku. Pejskům k novým rodinám pomáhá i kadeřnice Hana Litavská, která v rámci dobrovolnické práce pejsky stříhá. „Daleko větší šanci dostat se do nové rodiny má pejsek, který vypadá k světu, než ušmudlaná hromada chlupů. Práce Hany Litavské má pro naše pejsky velký význam. Jí i všem ostatním dobrovolníkům, kteří nám pomáhají, patří naše velké díky,“ uzavřela Alena Jílková

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru