Soukromé litvínovské divadlo zkouší Sarkofág, příběh o Černobylu. A režisér varuje před přátelstvím s putinovským Ruskem
Opuštěné město po havárii v elektrárně Černobyl. Foto: Wendelin Jacober / CC0
Litvínov

Litvínov - Docela velké divadlo Litvínov začalo v režii Jurije Galina zkoušet inscenaci Vladimíra Gubareva Sarkofág Černobyl. Premiéra surrealistického dramatu se uskuteční 11. října od 19 hodin.

Režiséra a uměleckého šéfa Docela velkého divadla přimělo k uvedení hry několik událostí.  “Mlčení, zatajování a lži provázejí každou ruskou jadernou havárii. Lidský život jako by byl bezcenný. A přesto v Česku z nejvyšších míst zaznívají hlasy, že by další blok české atomové elektrárny měla stavět ruská firma a lže se o tom, jak by pro ČR bylo partnerství s Ruskem užitečné. Nebylo. Žil jsem v Rusku 47 let. 29 let jsem už ale doma tady a chci mít čisté svědomí. Už více než 10 let varuju před “přátelstvím” s putinovským Ruskem, které vede hybridní válku s celým pokrokovým světem. Agent CIA v černobylské elektrárně byl pro mě poslední kapkou. Proto se svými lidmi začínám zkoušet Sarkofág, příběh o Černobylu. O nebezpečí lži, zatajování a neodpovědnosti vedoucí k tragédii, na kterou byly pravda, láska a schopnosti obyčejných lidí příliš krátké. A proč to zkoušíme? Aby to lidi věděli, jak říká Bulgakov, aby to věděli," uvádí Jurij Galin, umělecký šéf Docela velkého divadla Litvínov.

Jaderné havárie, které divadlo připomíná v souvislosti s nastudováním nové hry:

  • V roce 1986, došlo k havárii sovětské atomové elektrárny v Černobylu. Sověti ji přiznali až když je usvědčilo švédské měření radiace v ovzduší. Mezitím lidé bez funkčních ochranných pomůcek havárii likvidovali. Sověti mlčeli.
  • Nad Evropou, kde se pod jarním sluncem bezstarostně procházeli neinformovaní lidé se svými dětmi, plul radioktivní mrak. Sověti mlčeli.
  • V roce 1989 se v Barentsově moři potopila jaderná ponorka Komsomolec. Zemřelo 49 lidí. Sověti mlčeli.
  • Dnes, po 30 letech je v okolí vraku osmset tisíckrát vyšší radiace než je norma. Rusové mlčí.
  • V roce 1991 se rozpadl Sovětský svaz a Rusové si výměnou za sliby, které později nesplnili, nechali veškerou jadernou výzbroj.
  • V roce 2000 došlo k výbuchu na atomové ponorce Kursk. Na palubě bylo 118 vojáků. Celý svět nabízel pomoc s jejich záchranou. Rusko odmítlo. Všichni zemřeli.
  • V květnu 2019 uvedla HBO skvělý, neuvěřitelně silný britsko americký seriál Černobyl, který použil veškeré zjistitelné informace o havárii a zasáhl tak diváky po celém světě.
  • V červenci 2019 vypukl požár na ruské atomové ponorce Lošarik. 14 mrtvých. Důvod plavby? Tajný.
  • 27.července 2019 zveřejnili Rusové trailer svého seriálu o černobylské havárii. V něm pátrá hodný agent KGB po zlém agentovi CIA pohybujícím se před výbuchem v elektrárně. „Ukážeme divákům, co se zde skutečně dělo,” říká režisér seriálu.
  • 8.srpna 2019 explodoval v Archangelsku testovaný raketový motor na jaderné palivo. Přiznaných 5 mrtvých, uzavřená část Bílého moře a informační embargo.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru