Devět pedagogů převzalo od Nadace Unipetrol granty, padesát jedna studentů získalo stipendia
Foto: Unipetrol
Litvínov

Litvínov – Nadace Unipetrol udělila pedagogické granty na podporu inovativních způsobů výuky na českých školách v hodnotě 440 tisíc korun. Převzalo si je celkem devět učitelů, kteří před nadační komisí obhájili svůj nadstandardní přístup k výuce. Současně nadace předala studijní stipendia padesáti jedna středoškolským a vysokoškolským studentům v hodnotě 1,67 milionu korun. Slavnostní setkání se uskutečnilo 3. října v litvínovském kulturním domě Citadela.

„Studentská stipendia jsme udělovali již potřetí. Letos jsme k nim poprvé přidali také pedagogické granty na podporu učitelů. Mezi oceněnými je například učitelka litoměřického gymnázia Adéla Marschallová Rumlerová nebo student Univerzitního centra v našem výrobním areálu Michal Dragoun. Oba se mimo jiné podílejí na organizaci našich vzdělávacích akcí Báječný den s chemií pro žáky základních škol a zároveň pracují na řadě dalších záslužných projektů,“ říká Tomáš Herink, člen správní rady Nadace Unipetrol.

Adéla Marschallová Rumlerová, v současnosti učitelka na gymnáziu v Litoměřicích, je přesvědčena o tom, že budoucnost chemie na českých základních a středních školách je v rukou pedagogů. Ostatně sama se na studium chemie dala právě proto, že v ní zájem o tento obor probudila její učitelka již na základní škole. Tento motiv stál také za jejím rozhodnutím, že z akademické půdy před deseti lety přešla do pedagogického sboru základní školy s jasným cílem nabízet dětem zcela odlišný pohled na chemii, který v nich vzbudí přirozený zájem o tento obor. Jednou z nadstandardních aktivit Adély Marshallové Rumlerové je pořádání Benefičních vědeckých workshopů pro děti a jejich rodiče, resp. prarodiče. Výtěžek z těchto oblíbených akcí putuje na léčbu nemocných dětí v okolí. „Pokud má mít naše společnost více přírodovědně vzdělaných jedinců, potřebujeme kvalitní a nadšené učitele chemie, fyziky, matematiky a biologie. Je potřeba veřejnosti ukázat, že studovat tyto obory má smysl,“ zdůrazňuje Adéla Marschallová Rumlerová.

Dalším oceněným se stal Michal Dragoun, student oboru Alternativní energie a životní prostředí v Univerzitním centru VŠCHT Praha – Unipetrol, který se nachází přímo ve výrobním areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova. Michal Dragoun v roce 2018 úspěšně složil maturitní zkoušku na Gymnáziu v Teplicích a v současnosti je společně s Adélou Marschallovou Rumlerovou čerstvým členem týmu Nadace Unipetrol, který organizuje naučně-zábavné akce Báječný den s chemií pro žáky základních škol. Michal měl ve škole vždy rád předměty, jako je matematika, fyzika nebo chemie, a nyní se snaží, aby mezi žáky a studenty probouzel živý zájem o tyto vědy, jejichž studium považuje za zajímavé a přínosné. „Nyní na základní škole v Meziboří spouštíme projekt tandemové výuky předmětu chemie. Vzhledem k chybějícím praktickým zkušenostem to pro nás znamená zcela novou výzvu. Jsem ale přesvědčen, že ji díky našemu elánu, zázemí a podpoře od Nadace Unipetrol úspěšně zvládneme. Věřím, že už příští rok budeme moci na další konferenci 4EDU prezentovat tandemovou výuku jako dobrý příklad z praxe,“ vysvětluje nadšený vysokoškolský student chemie Michal Dragoun.

Nadace Unipetrol letos udělila studijní stipendia 18 studentům středních škol a 33 studentům vysokých škol. Celková výše stipendií dosáhla částky 1 670 000 Kč, z toho 330 000 Kč pro středoškolské studenty a 920 000 Kč pro vysokoškolské studenty. Dalších 330 000 Kč rozdělila studentům, které nominoval Nadační fond Livie a Václava Klausových. Celkem 90 000 Kč získali hráči juniorského týmu hokejového klubu HC Verva Litvínov. Pedagogické granty v celkové výši 440 000 Kč obdrželo devět pedagogů. Celkově vynaložila Nadace Unipetrol na studijní a pedagogické granty ve školním roce 2019/2020 částku 2 110 000 Kč.

Přehled aktivit skupiny Unipetrol EDU 360, zaměřený na komplexní podporu vzdělávání, je k dispozici na webu www.unipetrol.cz.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru