OBRAZEM: Vánoční tradice v Oseku mají lidé v oblibě už řadu let, jezdí i z okolních měst
Vánoční tradice v Oseku. Foto: Ilona Kaulfuss
Litvínov

Osek – Vánoční tradice v Oseku se těší oblibě už řadu let. Jejich ukázky připadly na tento víkend. Akci hojně navštěvují místní, a přijíždějí i návštěvníci z okolních měst a obcí. Svůj podíl na přitažlivosti oseckého vánočního jarmarku má nezaměnitelná atmosféra prostředí oseckého kláštera, zajímavý program a také organizační pojetí akce, která spíše vzbuzuje dojem, jako byste přišli na návštěvu ke starým, dobrým známým.

Hned po vstupu do prostor Informačního centra vás uvítala vůně teplého svařeného vína, zpěv a hraní na kytaru, lidé, kteří seděli kolem velkého stolu, poslouchali, bavili se, děti, které štěbetaly. Takový improvizovaný obývací pokoj, otevřený všem příchozím. V dalších prostorách byly rozmístěné různé dílničky, kde mohly děti tvořit, vyzkoušet svoji zručnost a odnést si domů ručně zdobenou skleněnou kouli, perník, nebo jinou dekoraci a udělat s ní radost třeba někomu pod stromečkem.

Do nostalgické atmosféry starých časů se návštěvníci přenesli prostřednictvím ukázek různých řemesel. Letos bylo k vidění například drhání, krajkářka, která paličkovala úžasné krajkové dekorace, řezbář se svým zvláštním historickým nářadím, perníkářky, které vás naučily zdobit perníčky a další. Vyrobené předměty i ty, které řemeslníci a prodejci s sebou přivezli, si bylo možno koupit. Adventní věnce, perníkové chaloupky, ozdoby na stromeček, textilní dekorace, ozdoby z korálků a mnoho dalších.

Jednu z místností oseckého informačního centra obsadil Mikuláš s andělem a čertem. Velkou pozornost přitahovala výstava historických papírových Betlémů, mezi kterými bylo i několik půvabných Betlémů od Josefa Lady. V letošním roce probíhá rekonstrukce oseckého kláštera. Z toho důvodu nebyly na letošním jarmarku rozestavěné stánky venku v areálu klášterní zahrady.

Foto

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru