Studenti z Litvínova spojili vědu s praktickým využitím. Prováděli zajímavé výzkumy a uspěli v soutěži
Studentská vědecká konference. Dominika Dresslerová, Aleš Barák a Karolína Gálová. Foto: Schola Humanitas
Litvínov

Litvínov - Studentská vědecká konference oceňuje mladé vědce, kteří se svými výzkumnými pracemi řadí mezi špičku. Patří mezi ně i studenti z litvínovské Scholy Humanitas, přírodovědně zaměřené střední školy.

Jak moc je znečištěné okolí čerpacích stanic? Mohou být staré pražce zdrojem znečištění půdy? S takovými pracemi a jejich výsledky předstoupili litvínovští studenti před publikem na půdě univerzitního centra přímo v areálu litvínovského chemického závodu a prezentovali své výsledky. Rozděleni byli do čtyř středoškolských sekcí. Dohromady se jich účastnilo 37 mladých vědců.

Na třetím místě skončila Dominika Dresslerová. Její práce se zabývala kontaminací půdy v okolí čerpacích stanic organickými látkami. Výsledky zpracovávala v laboratořích Unicre. A co zjistila? „Půda je kontaminovaná, ale ne produkty z benzínky, ale z výfukových plynů projíždějících automobilů,“ přibližuje Dominika.

Druhé místo ve své sekci obsadil Aleš Barák. A jeho téma? Kontaminace půdy polycyklickými aromatickými uhlovodíky a těžkými kovy ze železničních pražců. „Jednalo se o uskladněné staré dřevěné pražce. Potvrdilo se, že impregnát se dostává do půdy,“ shrnuje. Měřil dvě oblasti – staré nádraží v Kyjicích a Oseku a obě porovnával. „V Kyjicích jsou hodnoty až 4tisíckrát vyšší hodnoty nad normou. I v Oseku byly hodnoty překročeny, ale ne o tolik,“ dodává.

Na druhém místě se rovněž umístila Karolína Gálová s prací na téma příprava pevných standardů z katalyzátorů pro rentgenovou fluorescenci, kterou prováděla ve spolupráci s firmou Eurosupport z areálu Unipetrolu. „Soutěž je prospěšná z hlediska osobního rozvoje, můžeme své práce představit před větším publikem, před odborníky,“ hodnotí svoji úspěšnou účast na studentské vědecké konferenci.

„Pokud někdo tvrdí, že dnešní generace Z není kreativní, pak se mýlí. Byl jsem nadšen nápady, se kterými studenti přišli a podívali se na zdánlivě nudný obor chemie z nejrůznějších úhlů. Dokázali spojit vědu s praktickým využitím,“ říká profesor Zdeněk Bělohlav, prorektor VŠCHT v Praze.

„Pro školu je to velký úspěch, naše umístění vypovídají o kvalitě prací a nemalou zásluhu na tom mají i učitelé, kteří práce studentů vedou,“ děkuje za úspěchy Scholy Humanitas zástupce ředitele Ladislav Turbák.

Soutěž pořádá Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Unipetrol výzkumně vzdělávací centrum a skupina Unipetrol.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru