Kdosi ukradl účty na Facebooku. Na přátele pak použil lest a vylákal z nich peníze
Ilustrační foto: CC0
Litvínov

Litvínov - Hamerští policisté vyšetřují případ podvodného jednání a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Neznámý pachatel odcizil účty na facebookovém profilu dvěma fyzickým osobám a tímto převzal kontrolu na těmito profily.

To ale nebylo vše. "Následně z aplikace Messenger prostřednictvím sociální sítě Facebook kontaktoval přátele poškozených, kdy z nich vylákal telefonní čísla a poté jim zaslal SMS zprávy s číselnými kódy k M-platbám a žádal o přeposlání těchto číselných kódů zpět Messengerem. Když přátelé číselné kódy přeposlali, zjistili, že přišli o finanční prostředky," popsala jednání mluvčí mosteckých policistů Ludmila Světláková.

Policie varuje před těmito podvody uživatele sociálních sítí. V obdobných případech doporučuje, aby si lidé ověřili, kdo jim píše – například zavoláním, SMS zprávou se žádostí o zpětné zavolání, komunikací přes WhatsApp, a na podobné žádosti hned nereagovat. Také je dobré si všimnout znění zprávy, gramatiky, může se jednat o pachatele ze zahraničí.

"Policie nevylučuje, že poškozených v tomto případu bude více a tímto se obrací na případné další oběti, aby se přihlásili na policii. Dobré je mít komunikaci uloženou, aby v případě oznámení na policii byly k dispozici důkazní materiály," dodává tisková mluvčí policistů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru