OBRAZEM: V Litvínově otevřeli nové skvěle vybavené centrum pro děti
Centrum Lesánek v Litvínově. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov – Litvínovské děti se ve čtvrtek 16. ledna dočkaly oficiálního otevření centra Lesánek. Jde o perfektně vybavené centrum, které vzniklo rekonstrukcí bývalých jeslí. Přizemní stavba prošla stavebními úpravami zvnějšku i zevnitř, aby měla stavba nižší energetickou náročnost a její provoz byl šetrnější k životnímu prostředí.

Nové centrum je součástí areálu MŠ Pod lesem v Tylově ulici. Bude však sloužit i dětem z ostatních litvínovských základních a mateřských škol a vzdělávacích volnočasových organizací. „Centrum Lesánek je vázáno memorandy o spolupráci s ostatními školami v Litvínově, a to jak mateřskými, tak základními a dokonce i se Střední odbornou školou pro ochranu a obnovu životního prostředí - Scholou Humanitas. Rádi bychom, aby v Lesánku bylo i sídlo Technického klubu pro předškolní děti. Aby jej mohli v odpoledních hodinách navštěvovat rodiče či prarodiče s dětmi a mohli společně vyrobit třeba budku pro ptáky. Jde nám o to, aby se děti už v nízkém věku mohly začít zajímat o technické obory, což jim ke konci základní školy může pomoci s výběrem dalšího vzdělávání a v dospělosti může pomoci s uplatněním na trhu," vysvětluje místostarostka Litvínova Erika Sedláčková.

Centrum Lesánek bude skvěle využito po celý den. „Klasická centra volného času jsou otevřená odpoledne, protože školáci jsou dopoledne ve vyučováni. Zde ale mohou odborné učebny využívat děti z mateřinek na dělenou výuku. Jsme už například domluveni s mateřinkou z Janova, takže Lesánek využijí i děti ze sociálně vyloučené lokality," podotýká vedoucí učitelka MS Tylova Jana Heinc Buchalová.

Foto

Odpoledne se zde bude konat mimoškolní vzdělávání v rámci kroužku a kurzů. „Moc se mi líbí propojení napříč generacemi. Běžně už spolupracují vysoké školy se základními, proto jsem navrhla spojení mateřské školy se střední školou. S ohledem na zaměření těchto učeben jsme se domluvili se Scholou Humanitas. Její studenti tak hravou formou seznamují děti ze školky s tím, co se ve škole naučili," dává přiklad Jana Heinc Buchalová.

Vzniklé prostory jsou bezbariérové odborné učebny přírodních věd a polytechniky, doplněné DIGI koutkem. Rekonstrukce se dočkala i zahrada, kde jsou vybudované výukové prvky, součásti je funkční zastřešená terasa. V polytechnické učebně je vybavení pro práci s keramickou hlínou včetně vypalovací pece a různé technické nástroje. V přírodovědné třídě jsou pomůcky z astronomie, botaniky, zoologie, fyziky a chemie, anatomie. Tedy globusy, obrázky lidského těla, model oka, srdce, model lidské kůže, dále pomůcky na různá lomeni světla, dalekohled, mikroskop atd.

Tato náročná modernizace a vybavení centra Lesánek spolykala více než 16 milionů korun. Ze svých zdrojů město Litvínov zaplatilo částku přibližně 7,5 milionu korun. Na dalším financování se kromě města Litvínov podílel ještě rozpočet ČR a v rámci dotačních titulů dále Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo životního prostředí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru