Kluk z Litvínova vyráběl peníze a dával je do oběhu. Důležitou roli hrála pizza
V uvádění falešných peněz do oběhu hrála důležitou roli pizza. Ilustrační foto
Litvínov

Litvínov – Až osm let vězení hrozí za padělání peněz a uvádění je do oběhu 20letému muži z Litvínova. Pomáhaly mu v tom další čtyři osoby.

O prosincovém případu, který se podařilo vyřešit, nyní informovala policie. Dvacetiletý Litvínovan doma na tiskárně sám vyráběl falešné peníze. Po domluvě s dalšími čtyřmi osobami ve věku 19 – 31 let z okolí Litvínova a Janova byly potom na území města udávány do oběhu.

Kvalitu padělků ohodnotila zkušebna platidel České národní banky jako méně zdařilou, nicméně byly schopné oklamat méně pozorné příjemce. A toho vykutálení Litvínované využili. Do oběhu udávali bankovky převážně v souvislosti s objednávkou a následným rozvozem pizzy ve večerních hodinách. Poslíček si v přítmí a spěchu nemusel na první pohled všimnout, že dostává nepravé peníze.

„Všechny bankovky byly zajištěny,“ uvedli policisté k případu. V prosinci zahájili trestní stíhání. Vyrobeno bylo dohromady 170 kusů. Osmdesát kusů bylo tisícovek, padesát dvoutisícovek, ale padělatelé se nebáli ani pětitisícovek. Těch okopírovali čtyřicet. Dohromady činila hodnota vytištěných peněz 380 tisíc korun.

Bankovky byly vyhotovené stejným způsobem. UV vlákna, ochranný proužek a optická proměnlivá barva a vodoznak byly napodobeny tiskem, peníze měly stejná sériová čísla.

Vyrobené peníze měly být schovávány pod kamenem u vchodu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru