Těžební společnosti Sev.en Energy jsou partnerem Svazku obcí v regionu Krušných hor
Petr Lenc a David Kádner (zleva). Foto: Sev.en
Litvínov

Most – Generální ředitel těžebních společností Sev.en Energy Petr Lenc deklaroval na jednání členské schůze Svazku obcí v regionu Krušných hor zájem o spolupráci se svazkem i jednotlivými obcemi v dalších letech a do budoucnosti rozvíjet své aktivity s největší odpovědností k regionu, kde působí. Činnost SORKH v letošním roce těžební společnosti podpoří částkou pět set tisíc korun.

Petr Lenc představil záměry skupiny Sev.en Energy s rekultivací krajiny po ukončení těžby hnědého uhlí. Požádal také všechny přítomné starosty o součinnost při plánování a realizaci všech opatření týkajících se stabilizace regionu v období po ukončení těžby hnědého uhlí. „Diskuze v současné době není o tom, zda doba pouhelná přijde, ale kdy nastane. Pokud nechceme, aby nám ujel vlak, je právě nyní nejvyšší čas společně plánovat a připravovat veškerá opatření, která by měla našemu regionu období po ukončení těžby uhlí co nejvíce usnadnit. Na úvod je proto potřebné najít všechny průsečíky, naplánovat své činnosti a zkoordinovat kroky. Připravit území na dobu pouhelnou, a to bez spolupráce s vámi dost dobře nepůjde,“ oslovil starosty SORKH Petr Lenc.

Ujistil přitom starosty, že spolupráci s nimi považuje za zásadní. Upozornil také na význam nadcházejícího období, kdy je nutné naplánovat a připravovat restrukturalizaci regionu tak, aby mohla být využívána podpora Evropské unie směřovaná do regionů zasažených útlumem těžby uhlí. „Nemůžeme moc dlouho čekat. Práce v této oblasti bude skutečně hodně. Jako skupina vnímáme proces změny využití zdrojů energie a chceme na něj být připraveni. Musíme se chovat zodpovědně i ke svým zaměstnancům, útlum těžby bude mít dopady na ně, jejich rodiny i do celého regionu. Budeme se snažit naše podnikatelské aktivity v budoucím období provázat s vámi tak, abychom našli společnou řeč,“ uvedl dále Petr Lenc. Starosty z obcí SORKH zajímala především budoucnost jezera ČSA, období ukončení těžby v lomu ČSA a zahájení hydrologické rekultivace a v neposlední řadě také podíl obcí na údržbě zrekultivovaných ploch po ukončení rekultivací a jejich předání následným uživatelům.

Předseda SORKH David Kádner zdůraznil dlouholetou dobrou spolupráci svazku a těžebních společností skupiny Sev.en Energy. „Jste pro nás dlouhodobým stabilním partnerem, který nás podporuje v činnosti nejen finančními dary, ale také nepřímo spoluprací s neziskovými organizacemi v našich obcích a dlouholetou podporou vzdělávání v regionu. Vnímáme nabídku na spolupráci při restrukturalizaci severních Čech jako příležitost podílet se na budoucích projektech a utvářet spolu s vámi zcela nový region,“ prohlásil David Kádner. S Petrem Lencem se následně dohodli na pravidelné účasti na jednání členské schůze i na pravidelných kontaktních jednáních se starosty jednotlivých členských obcí.

Svazek obcí v regionu Krušných hor podporuje Severní energetická od roku 2014. Na činnost svazku, projekty v oblastech vzdělávání, sociální péče, zdravotnictví, kultury, propagace regionu, požární ochrany a ochrany životního prostředí plynuly v minulosti bezmála dva miliony korun. „Snažíme se vždy poskytnutý dar využít ku prospěchu všech obcí sdružených v SORKH. V minulém roce jsme peníze od těžební společnosti využili na přípravu projektu bezpečného regionu. Naším cílem je zejména bezpečnost na komunikacích v Krušných horách s využitím nového dopravního značení, bezpečnostních prvků nebo například výstražných tabulí oznamujících omezení na horských komunikacích. Tento projekt pokračuje i v letošním roce,“ uvedl David Kádner.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru