Vláda chce prodloužit nouzový stav v Česku. Parlamentu předloží i balík zákonů na pomoc s koronavirem
Vláda na mimořádném zasedání jednala o dalších opatřeních v boji proti koronaviru, 1. dubna 2020. Foto zdroj: www.vlada.cz
Litvínov

ČR - Vláda Andreje Babiše schválila na mimořádném jednání ve středu 1. dubna 2020 několik návrhů zákonů, které předloží Parlamentu k projednání ve stavu legislativní nouze.

Obsahují další řadu kroků, které mají pomoci se zvládnutím dopadů epidemie koronaviru na společnost. Kabinet rovněž požádá o prodloužení trvání nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy až do 11. května.

Nouzový stav na území České republiky vyhlásila vláda z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 od 14.00 hodin dne 12. března 2020 na dobu 30 dnů. Podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR může vláda nouzový stav za třicetidenní hranici prodloužit jen po předchozím souhlasu Poslanecké sněmovny.

Vláda se shodla, že podmínky pro vyhlášení nouzového stavu v České republice nadále trvají a že jeho zavedení umožnilo přijmout účinná opatření, která zásadní měrou přispěla k tomu, že se daří držet šíření nákazy ve zvládnutelné míře. Vláda je přesvědčena, že úspěšnému zvládnutí epidemie je nezbytné nouzový stav prodloužit o dalších 30 dnů. Ke stejnému názoru dospěl i Ústřední krizový štáb. Proto premiér Andrej Babiš požádá poslance na mimořádné schůzi svolané na 7. dubna, aby umožnili jeho prodloužení až do 11. května.

Vláda poslancům na mimořádnou schůzi předloží i několik zákonů, které by měly být projednány Parlamentem ve stavu legislativní nouze. Jedná se o kroky, které mají podnikatelům, firmám, ale i soukromým osobám pomoci se snáze vyrovnat s důsledky přijatých mimořádných opatření i očekávaného propadu ekonomiky a dalších dopadů na společnost.

Ministerstvo financí například navrhlo prostřednictvím návrhu zákona o některých opatřeních v oblasti splácení úvěrů v souvislosti s pandemií COVID-19 vyhlásit moratorium na splácení úvěrů a hypoték, které by bylo, pokud je Parlament schválí a prezident podepíše, závazné pro všechny banky a nebankovní společnosti. Dlužníkům z řad fyzických osob i firem umožní podle své volby přerušit splácení na tři nebo šest měsíců, pokud o to projeví zájem.

Vláda schválila také návrh novely zákona o spotřebitelském úvěru. Ta má rozšířit omezení sjednané sankce vyplývající z prodlení se splácením spotřebitelského úvěru i na prodlení se splácením peněžitého dluhu osoby samostatně výdělečně činné, která je v prodlení po dobu 3 měsíců, tedy po dobu, která dle insolvenčního zákona stanoví domněnku její platební neschopnosti. Cílem je odvrátit pád dlužníků do dluhové pasti. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva financí.

Lidem, kteří se kvůli výpadku příjmů v důsledku vládou vyhlášených opatření ocitli ve finanční tísni, má pomoci také návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS-CoV-2 na nájemce prostor sloužících k uspokojování bytové potřeby, na příjemce úvěru poskytnutého Státním fondem rozvoje bydlení a v souvislosti s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty.

Tato mimořádná právní norma zakazuje dát lidem, kteří se kvůli epidemii ocitli ve finanční tísni výpověď z nájmu kvůli prodlení s placením nájemného. Zavádí rovněž možnost odložení splatnosti splátek úvěrů poskytnutých Státním fondem rozvoje bydlení, a to na dobu do 30. listopadu 2020. Podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj.

Podobné opatření navrhuje vláda i na ochranu nájemců komerčních prostor, kteří z důvodu výpadku příjmů budou mít problémy se zaplacením nájmu. I na ně se bude vztahovat přechodné moratorium, které v návrhu zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS CoV-2 na nájemce prostor sloužících podnikání připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministři schválili také dva návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí, které mají pomoci řešit dopady koronavirové krize v oblasti zaměstnanosti. Návrh zákona o některých úpravách v oblasti zaměstnanosti v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020 například umožní, aby firmy žádající o podporu v rámci vládou schváleného programu Antivirus nemusely předkládat potvrzení bezdlužnosti. Novela zákona o zaměstnanosti má mj. umožnit, aby se lidé mohli registrovat do evidence Úřadu práce ČR on-line. Více v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Ministři poslali do Parlamentu také návrh novely zákona o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu. Hlavním cílem této právní normy je zavedení nové povinnosti pro pronajímatele ubytovacích prostor prostřednictvím digitálních platforem typu Airbnb sdělit obecnímu živnostenskému úřadu na základě jeho výzvy počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu místa, na které byli hosté ubytováni. Získané údaje pak bude možné předat jinému státnímu kontrolnímu orgánu, například krajské hygienické stanici, aby bylo možné vytrasovat tyto osoby, většinou cizince, pokud by se objevilo podezření na možnost šíření infekční choroby. Více na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj.

Do sněmovny k projednání ve stavu legislativní nouze zamířil také návrh zákona o pravomoci Policie České republiky a obecní policie postihovat porušení krizových opatření a mimořádných opatření nařízených v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 na území České republiky. Má umožnit Policii České republiky a obecní policii projednat příkazem na místě přestupky spáchané porušením krizových opatření stanovených vládou podle krizového zákona nebo mimořádných opatření vydaných Ministerstvem zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Policisté či strážníci tak budou moci na místě pokutovat hříšníky i v případech, které dosud musely být projednávány ve správních řízeních. Více v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

Vláda schválila také návrh novely pravidel rozpočtové odpovědnosti. Novela reaguje na předpokládaný propad příjmů státního rozpočtu v kombinaci s očekáváným nárůstem výdajů, který bude znamenat zhoršení bilance státního rozpočtu v řádu desítek miliard korun. Ke zmírnění dopadů ekonomického poklesu proto vláda navrhla vytvořit pro rok 2021 finanční rezervu ve výši čtyř procent HDP a v následujících letech veřejné finance konsolidovat. Umožnit dočasně fiskální pravidla umožnila členským státům Evropská komise aktivací tzv. únikové klauzule. Více informací obsahuje tisková zpráva Ministerstva financí.

Vláda projednala také několik mimořádných opatření. Schválila například prodloužení dočasného znovuzavedení ochrany hranic České republiky až do 24. dubna 23.59 hodin, uložení povinnosti hejtmanům a primátorovi hlavního města Prahy vyčlenit ve zdravotnických zařízeních speciální lůžka pro klienty ústavů sociálních služeb s prokázaným onemocněním COVID-19 v rozsahu nejméně 60 lůžek na 100 000 obyvatel a povolila provoz prodejen domácích potřeb, v nichž je možné nakoupit ochranné prostředky dýchacích cest, rukavice či dezinfekci. Schválila rovněž uvolnění 17,8 milionu korun z vládní rozpočtové rezervy do kapitoly Ministerstva spravedlnosti v souvislosti se zajištěním osobních ochranných prostředků proti šíření nemoci COVID-19.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru