V Unipetrolu se vylíhla tři mláďata kriticky ohroženého sokola. Podívejte se na ně online
Hnízdění sokolů stěhovavých v Unipetrolu. Foto zdroj: Unipetrol
Litvínov

Litvínov - Chemický areál Unipetrolu v Záluží u Litvínova se pyšní novým přírůstkem. Na komíně teplárny se vylíhla tři mláďata kriticky ohroženého sokola stěhovavého. První týdny jejich života je možné sledovat v přímém přenosu na webu Unipetrolu v sekci Staráme se o sokoly.

Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011. Populace sokolů se tak od té doby navýšila o 28 dravců. Celkem se v České republice vyskytuje jen sto párů.

Samička v Záluží snesla na jaře nejprve jedno vejce a později další tři. Před několika dny se nakonec vylíhla trojice mláďat, kterou zanedlouho čeká kroužkování, jež v budoucnu pomáhá objasnit původ ptáků na českém území. Během návštěvy hnízda se odhalí i pohlaví nových obyvatel.

„Prvních 14 dní po vylíhnutí obstarává potravu partner a partnerka jim ji trhá. Mláďata se zdržují ve hnízdě ještě více jak měsíc, než vylétnou,“ prozrazuje ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife. Ten se na stometrový komín litvínovské teplárny vydá ve spolupráci s místními hasiči v květnu. Sokolí rodina pak společně opouští hnízdo obvykle v červenci.

Sokol stěhovavý je jedním z mála druhů, který v naší krajině v minulém století zcela vyhynul, ale dokázal se úspěšně vrátit. Proto je každý přírůstek velmi ceněn. Kromě Litvínova jsou hnízdní budky umístěny na komínech Unipetrolu v Kralupech nad Vltavou a Neratovicích. Ke svému hnízdění totiž tito dravci potřebují klid, a tak si v posledních letech kromě přírody oblíbili i průmyslové areály.

Sokol se dožívá až dvaceti let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. S maximální rychlostí při střemhlavém letu přes 350 km/h je pravděpodobně nejrychlejším živočichem na Zemi. Sokol stěhovavý je na českém území tradičním ptačím druhem. Populace tohoto predátora lovícího holuby, kachny a další menší ptáky a netopýry byla nejsilnější ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století, kdy se na území tehdejšího Československa hnízdilo minimálně šedesát párů.

Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech minulého století kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí v Česku hnízdilo již zhruba dvacet párů. Dnes díky přísné ochraně žije na našem území zhruba sto párů sokola stěhovavého.

Hnízdění sokolů stěhovavých v Unipetrolu můžete on-line sledovat ZDE.

 

 



REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru