Strážníků je méně, Janov považují stále za rizikový
ilustrační foto
Litvínov

Litvínov - Radní doporučují zastupitelům vzít na vědomí zprávy o stavu a činnosti městské policie za rok 2019 a zprávu o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a pořádku na území okresu Most za rok 2019.

Velitel Městské policie Litvínov Zdeněk Urban ve své zprávě popsal personální problematiku u strážníků a podal přehled o bezpečnostní situaci v Litvínově a obcích, ve kterých strážníci taktéž dohlížejí na pořádek. Strážníci běžně spolupracují s ostatními složkami IZS.

U Městské policie Litvínov je schváleno celkem 70 zaměstnanců. Ke konci roku 2019 jich ale reálně bylo o šest méně. 3 lidé chyběli přímo mezi strážníky, 3 lidé pak nad rámec kmenových zaměstnanců.

„Chybí nám obsluha kamerového systému. Dozor zastávali pracovníci se sníženou pracovní schopností, podporovaní z dotačních titulů úřadu práce. V poslední době dostávalo smlouvu 5 zaměstnanců na dobu několika měsíců. Poslední dohoda s ÚP byla již pouze na 3 zaměstnance a na dobu jednoho měsíce. Tato doba nestačí ani na zaškolení zájemce o tuto práci,“ upozornil Zdeněk Urban. Město Litvínov tedy následně přijalo jako kmenové zaměstnance 4 nové kolegy jako obsluhu kamerového systému.

Hlídkovou činnost mají strážníci rozdělenu na 6 oblastí.

Z bezpečnostního hlediska se vymyká hlavně sídliště Janov. Veřejný pořádek je ovlivňován problematikou vnitřní migrace obyvatel, která je závislá na změnách ve vlastnictví jednotlivých bytových domů. To má za následek omezenou nebo žádnou řádnou správu domů ve společenství vlastníků. „Největší problém je nyní v domě Hamerská čp. 330-331. Dva majoritní vlastníci v něm svěřili správu konfliktní osobě. Má na starost vybírání nájmů, výpovědi z bytů. Je v častém konfliktu s nájemníky. V létě se událo několik závažných incidentů, do kterého se zapojilo až 70 lidí. Hlídkovou činnost tak museli posílit i policisté z krajské pořádkové jednotky Policie ČR,“ popsal Zdeněk Urban.

Ve zbytku města nejsou výraznější problémy, situace se mírně zhoršuje v létě.

V loňském roce se odehrálo méně konfliktů mezi nezletilými než v roce 2018, přesto museli být dva žáci lékařsky ošetřeni. „V této oblasti lze vyzdvihnout činnost asistentek prevence kriminality působících u základních škol, neboť většinu plánovaných nebo uskutečněných incidentů včas zachytily a bylo možno učinit preventivní opatření či věc předat dalším kompetentním orgánům,“ podotknul Urban.

V Horním Jiřetíně loni strážníci opakovaně řešili útěk hospodářských zvířat. Dále se hlídky zaměřovaly dle podnětů vedení města na obtěžující a problémové skupinky mládeže.

V Meziboří v rámci běžné kontrolní činnosti hlídky městské policie nezaznamenaly žádné závažné narušování veřejného pořádku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru