Lovecký zámeček ve Mstišově otevřou majitelé příští rok v dubnu
Zámeček ve Mstišově. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Mstišov – Práce na Loveckém zámečku ve Mstišovské oboře postupují vzhledem k příznivému počasí velmi rychle. Každý týden je na objektu vidět další kus odvedené práce. Pomalu už nejsou patrné žádné stopy po požáru, který zámeček v září roku 2018 téměř srovnal se zemí. Lidé, kteří sem zavítají, se na otevření zrekonstruovaného objektu těší. Někteří doufají, že se kdysi oblíbená restaurace zprovozní ještě letos.

„Stihli bychom možná otevřít do konce roku, ale rozhodli jsme se, že otevřeme pro veřejnost až příští rok v dubnu,“ uvádí k dotazu spolumajitel objektu Jiří Novák. Hrubá stavba je podle jeho slov v současné době zcela dokončená, stejně jako střecha. Práce nyní pokračují na podlahách a na rekonstrukci spodní části zámečku.

„Teď se chystáme omítat horní patro šesticentimetrovou vrstvou jílu. Musíme zachovat stejný postup, jaký byl použitý při výstavbě, aby byl dodržený vzhled hrázděné stavby,“ uvádí k nejbližším plánům Novák. Lovecký zámeček ve Mstišově byl v roce 1964 zapsaný na seznam kulturních památek. Postup prací a zvolené technologie proto museli schválit památkáři.

Novákovi chtějí obnovit původní funkci objektu a zprovoznit tady znovu restauraci. Vzhledem k současným potřebám moderní kuchyně a nezbytných technologií bylo nutné k objektu dostavit přístavek, o kterém se jeden čas vedly diskuse. „S tím, jak stavba pokračuje, už ten přístavek není téměř vidět. Je třeba si uvědomit, že bez potřebného zázemí by nebylo v současné době možné restaurační služby provozovat,“ zdůrazňuje Novák.

Lovecký zámeček nechal postavit v polovině 18. století František Karel Clary-Aldringen. Romantický osmiboký objekt v čínském stylu daroval své manželce, přezdívané Tupperle. Proto se zámečku dlouhá léta říkalo Tuppelburg. Objekt stojí v oboře, kde je chovaná vysoká, spárkatá a další druhy zvěře. Obora je nyní v meritu zájmu vedení města Dubí, které ji chce s pomocí státních lesů celou renovovat, zvětšit a zatraktivnit pro návštěvníky.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru