Unikátní systém nádrží u Mariánských Radčic levně čistí vodu z podzemí
Čištění důlních vod. Foto: PKÚ
Litvínov

Marináské Radčice - V Mariánských Radčicích u Mostu byl oficiálně zahájen provoz Biotechnologického systému pro čištění důlních vod. Palivový kombinát Ústí, státní podnik uvedl do provozu unikátní čistírnu, jejímž cílem je zajistit stabilní nízkonákladový způsob čištění důlních vod s využitím fyzikálně-chemických a biologických procesů, které se běžně vyskytují v přírodních mokřadních ekosystémech.

Palivový kombinát zajišťuje čerpání a čištění důlních vod v této lokalitě již od roku 2004 v rámci nutného odvodňování Mostecké pánve. „Jedná se o unikátní řešení čerpání a čištění důlních vod, které se skládá ze sedmi nádrží – šest je usazovacích a čistících a sedmá nádrž je stabilizační a dočišťovací," uvedl Walter Fiedler, ředitel státního podniku Palivový kombinát. Stavba trvala více než rok a byla hrazena z Programu určeného na odstraňování starých ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji (tzv. 15 ekomiliard).

0207cistirna2

Čerpání důlních vod. Foto: PKÚ

“Tato stavba byla velkou technologickou a technickou výzvou. Nacházeli jsme se ve složitém prostředí,” sdělil Roman Hek, ředitel závodu Ústí nad Labem, EUROVIA CS, za sdružení stavebních společností EUROVIA CS a Herkul, které stavbu realizovaly.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru