Na víkend do vyloučené lokality! Tři gymnazisté zvou na pobyt lidi do míst, kam jinak nechcete
Jedna z méně hezkých ústeckých čtvrtí je mnohými považována za no-go zónu. Foto: archiv
Litvínov

Ústí nad Labem - Trojice studentů ústeckého gymnázia přišla s nápadem služby, která umožní zájemcům strávit necelých 48 hodin s hostitelskou rodinou z oblasti, která je často považována za no-go zónu. Soustředí se hlavně na ústecké Předlice, ale hostitele hledají kdekoliv.

„Chceme dát místním šanci představit prostředí, ve kterém žijí – a ostatním šanci ho poznat,“ říká Matyáš Michel, jeden z tvůrců projektu.

„Nesnažíme se dělat z toho lidskou zoo, nebo safari. Jde nám jenom o to, aby lidé mohli zažít vyloučenou lokalitu na vlastní kůži a seznámit se s životními příběhy jejích obyvatel. Věříme, že taková zkušenost bude prospěšná oběma stranám.“

Podle jeho tvůrců má Gyptour, jak se projekt jmenuje, pomoci zahájit vzájemný dialog mezi společenskými vrstvami. Účastníci budou muset vystoupit z komfortní zóny, ale odměnou by jim měla být úplně jiná perspektiva – důraz však tvůrci dávají na autenticitu: „Nebudeme nikomu říkat, co si má ze zážitku odnést.“

„Je to i příležitost pro nás, jak problematiku vyloučených lokalit poznat a ideálně přispět ke zlepšení situace. Velká část ceny pobytu půjde samozřejmě samotným hostitelům, ale pracujeme s představou, jak peníze využít k pomoci celé komunitě,“ dodávají studenti.

Projekt vzniká v rámci soutěže Soutěž&Podnikej a vzhledem k momentální situaci je termín spuštění bohužel nejasný. Trio tak využívá čas, který jim tím vznikl, aby svůj nápad probrali s odborníky v oboru a snaží se i v těchto podmínkách zahájit komunikaci s obyvateli vyloučených lokalit.

Pokud znáte někoho, kdo by mohl mít zájem o to stát se hostitelem, či o to sami stojíte, napište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo si přečtěte více na stránkách projektu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru