VIDEO: Ranní nehoda u chemičky! Z trávy náhle vyskočil jelen rovnou do auta
Foto: e-mostecko.cz
Litvínov

Litvínov - Ke střetu osobního automobilu s mladým jelenem došlo v pátek ráno na silnici mezi Mostem a Litvínovem. Zvíře doslova skočilo do boku vozu. Po nárazu, již mimo obraz, se po pádu na vozovku do protisměru zvedlo a uteklo do houštin. Auto je poškozené. Ke zranění osob nedošlo.

K havárii došlo v průmyslové oblasti, za denního světla. Takto velké zvíře by řidič v této oblasti neočekával. Jak se ale ukazuje, šoféři musejí být ostražití neustále. Srážce ale v tomto případě nejspíše nešlo zabránit. Rychlost automobilů v koloně za hustého ranního provozu se pohybovala okolo 70 kilometrů v hodině. Na reakci, kdy jelen vyskočil ze vzrostlé trávy, bylo minimum času, nezareagovaly ani palubní bezpečnostní systémy. Střet zachytila palubní kamera.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=NEwN-Rft2mc

Co dělat po nehodě se zvěří?

Policisté každodenně přijímají několik oznámení o náhlém vběhnutí zvěře na komunikaci a následnému střetu - největší škody způsobují divoká prasata a srnčí zvěř. I v případě, kdy je škoda zcela minimální nebo zraněné zvíře z místa nehody uteče, má řidič povinnost oznámit událost policii.

Policisté pak řidiče poučí, jak dále postupovat, zeptají se na případná zranění řidiče a posádky vozu, a nutnost přivolání záchranné služby. Policie také vyrozumí majitele zvěře, což je většinou místní myslivecké sdružení, které se o usmrcené či zraněné zvíře postará. Pokud by řidiče napadlo si mrtvé zvíře z místa odvézt a ponechat, dopustil by se (v závislosti na výši škody způsobené mysliveckému sdružení jako vlastníkovi zvěře) přestupku proti majetku nebo dokonce krádeže. Na zvíře nesahejte také kvůli riziku, že zraněný kus může být agresivní nebo nemocný.

Stejně tak je nutné řádně zabezpečit a hlavně označit místo dopravní nehody, aby v důsledku nečekaně odstaveného vozidla nedošlo k dalším střetům. Pokud dojde k nehodě v místě, kde je nutné obnovit provoz nebo vyprostit zraněné, řidič musí na místě vyznačit konečné postavení vozidla stejně jako v případě každé jiné dopravní nehody.

Lze srážce zabránit?

Střetům se zvěří se úplně zabránit nedá, je ale vhodné dodržovat několik doporučení, jak toto riziko minimalizovat, aby co nejméně docházelo ke škodám na majetku a především na zdraví. Řidiči by měli věnovat zvýšenou pozornost úsekům pozemních komunikací, které jsou obehnané vysokou trávou, lesním úsekům, silnicím mezi poli se zemědělskými plodinami, nebo místům, které jsou osazené výstražnou dopravní značkou „Zvěř,“ která na častý výskyt divoké zvěře upozorňuje. Aktivita zvěře je vyšší ve večerních a nočních hodinách, řidiči by měli proto přizpůsobit rychlost jízdy, aby při spatření zvěře mohli včas zareagovat. Často je možné poblíž silnic spatřit záblesky v očích zvěře ještě předtím, než je vidět zvíře samotné. Zvěř může být oslněna v případě použití dálkových světel, ztlumte je proto na potkávací. Pamatujte také na to, že zvláště srnčí zvěř chodí po skupinkách a pokud si všimnete jednoho zvířete, pravděpodobně jsou poblíž něj i další. Vzhledem k tomu, že při střetech se zvěří vznikají často vysoké škody na vozidlech, je vhodné mít kvalitní pojištění zahrnující také střet se zvěří.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru