Sociální demokraté žádají hlavu ombudsmanky
Thomas Sebastien Müller v Janově.
Litvínov

Litvínov - Litvínovští sociální demokraté žádají hlavu ombudsmanky Jany Šabatové, na jejíž žádost brněnský soud zrušil tak zvanou proti vysedávací vyhlášku v Litvínově a Varnsdorfu. Ombudsmanku by měl ve funkci podle sociálních demokratů nahradit někdo, kdo neupřednostňuje práva nepřizpůsobivé menšiny proti většině.

Rozhodnutí brněnského soudu a přístup Jany Šabatové k opatřením Litvínova, kterým město chrání většinu obyvatel Janova před nepřizpůsobivou menšinou, nadzdvihlo litvínovské sociální demokraty ze židlí. Proti vysedávací vyhláška vzešla z pera sociální demokracie a ODS jako součást nulové tolerance, kterou město úspěšně zavedlo v době, kdy tyto dvě strany společně zasedaly na litvínovské radnici. Nulovou toleranci pak lídr litvínovských sociálních demokratů Martin Klika jako krajský radní pro bezpečnost a sociální problematiku a později náměstek hejtmana Ústeckého kraje pomáhal zavádět v dalších městech, která se podobně jako Litvínov potýkala s problematickým soužitím většiny se sociálně nepřizpůsobivou menšinou.

„Ombudsmanka svým přístupem k nulové toleranci dává jasně najevo, že považuje za důležitější, aby si nepřizpůsobivý občan mohl v Litvínově dělat, co sám uzná za vhodné bez ohledu na práva ostatních lidí. Práva těch, kteří dodržují zákony, chodí do práce, neparazitují na sociálním systému a řádně platí daně. Pro Janu Šabatovou není důležité, aby se tito lidé mohli v klidu procházet po sídlišti, kde na rozdíl od svých nepřizpůsobivých sousedů platí nájem. Aby se dostali do domů, kde žijí a nemuseli se přitom prodírat mezi lidmi vysedávajícími na schodištích domů a čelit jejich verbálním útokům. Aby se sídliště, které bývalo před nájezdem nepřizpůsobivých cikánů z jiných částí republiky jedním z nejkrásnějších na severu Čech, neměnilo během teplých dnů v tábor kočovníků, kde se slušný občan bojí vyjít na ulici. Jana Šabatová a na její popud i brněnský soud rozhodují o osudech lidí v Janově bez zásadní znalosti místních poměrů. To je fatální chyba, které by se ombudsman neměl dopouštět. Proto žádáme, aby byla z funkce odvolána a její funkční období aby Poslanecká sněmovna ČR zkrátila,“ uvedl Martin Klika.

Sociální demokraté se nehodlají s rozhodnutím brněnského soudu smířit jen tak a dovolit nepřizpůsobivým občanům Litvínova, aby svým chování znepříjemňovali život ostatním obyvatelům města. „Na nejbližším jednání zastupitelstva města budeme iniciovat schválení nové vyhlášky, která by kopírovala tu zrušenou. Nechceme dovolit nepřizpůsobivým občanům, aby terorizovali své sousedy. Ať soud znovu zasedne a znovu tuto vyhlášku zruší. Město by se nemělo vzdávat a mělo by bránit práva slušných lidí všemi dostupnými prostředky. Nulová tolerance v Litvínově zmírnila sociální napětí, které dříve eskalovalo dokonce nepokoji v Janově. Ombudsmanka nám hází klacky pod nohy ve snaze uspokojit aktivisty, kteří se na situaci v Janově přiživují. Chceme přesvědčit i ostatní zastupitele, aby necouvli a spolu s námi hájili slušné občany města,“ doplnil Thomas Sebastien Müller.

Jana Šabatová svým přístupem k litvínovské vyhlášce podle sociálních demokratů mate veřejnost ve zbytku republiky. Lidé, kteří se s nepřizpůsobivými sousedy ve svých městech nesetkávají, nechápou důvody, které vedly Litvínov ke schválení proti vysedávací vyhlášky. „Je to už otřepaná fráze, ale musím znovu opakovat, že soudce, který o zrušení vyhlášky rozhodl, i ombudsmanka, by se měli Janovem projít v letních měsících a třeba tu strávit dvě tři noci. Prospělo by to k pochopení snahy města o alespoň částečné zmírnění problematiky soužití mezi slušnými lidmi a menšinou, která není ochotná respektovat zákony a nectí dobré sousedské vztahy,“ uzavřel Thomas Sebastien Müller.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru