INFOGRAFIKA: V chemičce už je 40 obřích sil. Na místo je dával nejvyšší jeřáb v Česku
Velkoobjemová sila jsou na místě. Na snímku je můžete vidět vlevo. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov - Celkem čtyřicet velkoobjemových sil na skladování vysokohustotního polyetylenu je na svém místě. Jsou významnou součástí budovaného logistického terminálu, z něhož bude Unipetrol každoročně distribuovat až 270 000 tun polyetylenového granulátu.

Terminál přiléhá k budované polyetylenové jednotce PE3. Celková investice dosahuje výše 8,5 miliard Kč a jde o největší investici v historii českého chemického průmyslu. Dokončení výstavby jednotky je předpokládáno na konci roku 2018.

Během léta sloužilo parkoviště před petrochemickým areálem litvínovského závodu Unipetrolu jako dočasné skladiště čtyřiceti sil pro novou polyetylenovou jednotku. Den co den se pak do areálu petrochemie pomocí speciální techniky převážela čtyři sila, která byla následně usazena na své místo. Sila převážely dvě speciální transportní jednotky na dálkové ovládání, určené pro nadměrné a těžké náklady. K usazení sil pomáhal speciální jeřáb, který je jediný svého druhu v České republice. Dokáže zvednout až 750 tun, jeho maximální výška je 150 metrů.

„Každé silo je bezmála 34 metrů dlouhé a jeho průměr přesahuje šest metrů. Objem je 834 kubíků, vejde se do něho 820 kubíků granulátu polyetylenu. Když je silo prázdné, váží téměř 20 tun,“ řekl Milan Brejchal, ředitel jednotky petrochemie skupiny Unipetrol.

0810silaunipetrol1

Zdroj: Unipetrol

Výstavba nového logistického terminálu zahrnuje vedle instalace čtyřiceti skladovacích sil s celkovou kapacitou 16 000 tun, také rozšíření stávající balící haly, instalaci strojního zařízení pro plnění pytlů, paletování a distribuci na nákladní vozidla. Součástí je i vybudování pneumatického dopravního systému pro transport produkce z výrobny do skladovacích sil.

Unipetrol je největším výrobcem polyetylenu v České republice. Polyetylen je plast, který se využívá v průmyslu, stavebnictví, obalovém průmyslu, nebo třeba v kosmetice. Výstavbou nové polyetylenové jednotky Unipetrol reaguje na celosvětově rostoucí poptávku po vysokohustotním polyetylenu. Nová polyetylenová jednotka také pomůže zvýšit využití etylenové jednotky a přispěje k větší provázanosti petrochemické a rafinérské výroby skupiny Unipetrol.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru