V chemičce soutěžili studenti z celého Česka. Představili i tohoto robota
Studenti pražského gymnázia PORG na konferenci představili svého robota, se kterým soutěžili také v USA. Foto: Unipetrol
Litvínov

Litvínov – Univerzitní centrum VŠCHT Praha – Unipetrol, které se nachází ve výrobním areálu Chempark Záluží, hostilo v pondělí špičky středoškolských a vysokoškolských studentů z Ústeckého kraje i celé České republiky v rámci Studentské vědecké konference.

Své výzkumné projekty představilo celkem 33 týmů, Celkovými vítězi v kategorii středních škol byli dva studenti Masarykovy střední školy chemické z Prahy (tzv. Křemencárna) a student z Gymnázia a SOŠ dr. V. Šmejkala z Ústí nad Labem. Finanční odměny v celkové výši 50 000 korun poskytla Nadace Unipetrol.

Studentská vědecká konference se v Chemparku Záluží letos konala již potřetí. „Jedná se o aktivitu VŠCHT Praha, která konferenci pořádá pro vysokoškolské studenty. My jsme v našem chemickém závodě v Záluží u Litvínova v loňském roce zrealizovali pilotní projekt a přizvali také středoškoláky. A jelikož to byl počin úspěšný, tak letos v tradici pokračujeme,“ vysvětluje Tomáš Herink, člen představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za investice, vědu výzkum a školství. „Mnoho našich zaměstnanců z výroby i z výzkumu pomáhá nebo konzultuje jednotlivé studentské práce,“ doplňuje Tomáš Herink.

Studentská vědecká konference je unikátní příležitostí pro všechny zúčastněné školy vyměnit si své zkušenosti a poměřit své znalosti v rámci Severočeského kraje i celé republiky. V litvínovské chemičce se sešlo 35 studentů a pedagogů ze sedmi škol, kteří sestavili čtrnáct středoškolských a dvacet jedna vysokoškolských týmů. Mezi letošní favority patřili studenti Prvního obnoveného reálného gymnázia (PORG) v Praze, kteří s sebou do Záluží přivezli prototyp robota. Odvezli si za něj speciální cenu Nadace Unipetrol za inovace. Druhou speciální cenu Nadace Unipetrol získala studentka Podkrušnohorského gymnázia Most Lucie Borovská, a to za aktuálnost své práce na téma obnovitelných zdrojů.

V sekci středních škol porota udělila tři první místa:

  • Petr Palivec, Masarykova střední škola chemická, Ústí nad Labem – Sborník chemických experimentů pro učitele základních a středních škol
  • Kamila Starkbaumová, Masarykova střední škola chemická, Ústí nad Labem – Záchyt těkavých organických látek a jejich kyslíkatých derivátů na nanočástice aerosolu v polárních stratosférických mracích
  • Dalibor Pelčák, Gymnázium a SOŠ dr. V. Šmejkala, Ústí nad Labem – Stanovení výtěžků pyrolýzy benzinu metodou Hot Gass Sampling na etylenové jednotce Unipetrolu RPA.

„V rámci Studentské vědecké konference prezentovali studenti bakalářských a magisterských oborů výsledky svých výzkumných prací. Kvalita soutěžících byla vysoká, a to jak jejich práce, tak i forma a způsob prezentace. Celková úroveň se oproti loňskému roku ještě zlepšila a nejvíce nás překvapili studenti Masarykovy střední školy chemické z Prahy,“ upřesnil prof. Zdeněk Bělohlav, prorektor VŠCHT Praha a člen poroty.

O finanční odměny pro středoškolské týmy na třech prvních místech se postarala Nadace Unipetrol, která se stala partnerem letošního ročníku. K tomu navíc každý účastník konference získal od nadace 1 000 Kč jako motivační bonus.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru