AKTUÁLNĚ: Vypalování trávy v Lomu se vymklo kontrole, přijet muselo pět cisteren
U požáru zasahovala také místní jednotka dobrovolných hasičů. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Lom u Mostu - Mimo kontrolu se dostal v sobotu krátce před polednem požár při vypalování trávy v Lomu u Mostu.

Hořelo vedle železniční trati u fotbalového hřiště. Požár se z dvaceti metrů čtverečných postupně rozšiřoval dál a podle ohořelé trávy dosahoval až k blízké restauraci. Postupně přijelo pět cisteren dobrovolných i profesionálních hasičů.

Vypalování trávy je zakázáno hned několika zákony, především zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a dále zákonem o ochraně ovzduší. Plošné vypalování porostů je zakázáno celoročně.

2402lomtrava3

Hasiči po zásahu v Lomu u Mostu. Foto: Oldřich Hájek

Při spalování hořlavých látek na volném prostranství zákon o požární ochraně ukládá povinnost učinit odpovídající opatření proti vzniku a šíření požáru – jinak řečeno, zabezpečit vše tak, aby se spalování nevymklo kontrole a nevzniknul z něj požár. Navíc firmy jsou povinny každé spalování hořlavých látek na volném prostranstvípředem oznámit územně příslušnému Hasičskému záchrannému sboru kraje, včetně přijatých protipožárních opatření. Hasičský záchranný sbor má pak pravomoc nařídit přijetí dalších opatření pro zajištění bezpečného spalování, či spalování zcela zakázat.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru