NAPSALI JSTE NÁM: Co škodí a co prospívá? Učily se o tom děti v mezibořské školce
Děti si vyzkoušely tvorbu ovocných špízů. Foto: archiv školky
Litvínov

Meziboří - Hodně zdraví. To je fráze, kterou obvykle používáme při oslavách svátků a narozenin. Je opravdu zdraví to nejdůležitější, co si můžeme přát a co v životě máme. Nejspíš ano. Ale bohužel není samozřejmostí. Musíme se o své zdraví starat. A tak jsme pro děti v mateřské škole připravili týdenní projekt o zdraví „Co nám škodí a co nám prospívá“, kterým jsme chtěli dětem i rodičům připomenout, jak pečovat o své zdraví.

Na každý den v týdnu jsme si připravili témata spojená se zdravým životním stylem – Sportem ke zdraví, Zdravý talíř, Den zdraví, Pitný režim a Veselá mysl – půl zdraví. Se všemi tématy se mohli rodiče seznámit na nástěnce MŠ a také na webových stránkách školy, kde jsme je také požádali o spolupráci. Během týdne se tak děti seznámily s pyramidou zdravé výživy, nebo jak naše zdraví může ovlivnit pohyb, strava a také dobrá nálada.

A pak začala samotná hra dětí s jídlem. Při dopolední svačině si děti namazaly pomazánkou chléb a ozdobili ho vyrobenými zeleninovými ozdobami, které si doma společně s rodiči připravili. Různě ozdobené a vlastnoručně namazané krajíce chleba pak v dětech zmizely za okamžik. Děti si také pochutnávaly na ovocných špízech, připravené při ranních hrách – hra na domácnost, kde si samy nakrájely a napichovaly ovoce dle své chutě a fantazie.

V rámci tématu Pitný režim mateřskou školu navštívil „Cepík“ (loutka) s divadelní hrou „Vše co žije, vodu pije“, kde se děti seznámili s tím, jak důležitá je voda pro naše tělo a jaké nápoje jsou vhodné. Děti si také připravily různé ochucené vody s plátky ovoce, nebo si do pití přidávaly zmrazené ovocné kostky ledu. Společně s barevným brčkem to nemělo pro děti chybu.

Ve středu, kdy jsme měli Den zdraví, přišly děti v bílém oblečení a zahrály si na lékaře. V připravených ordinacích zkusily vyšetřit, jak vidíme, slyšíme, vybrat zdravé potraviny nebo poslechnout srdíčko.

V závěru týdne jsme pak navštívili Základní školu Meziboří (projekt Kamarádská škola), kde si pro nás učitelky a děti ze dvou 5. tříd připravili sportovní program ve dvou tělocvičnách a herně. Heslo sportem ke zdraví se tak vrchovatě naplnilo. Na děti čekaly různé hry s míčem, cvičení na nářadí, houpání na kruzích, skákání na míčích a překážkové dráhy.

Dobrá nálada a pozitivní myšlení, které nás po celý týden provázeli, už jen přispěla k úspěšnému a vydařenému projektu. Přesto, že si děti jen „hrály“, získaly spoustu informací a nápadů, které můžou přispět k jejich zdraví a také předejít spoustě závažných onemocnění v dospělosti.

Za přípravu projektu děkuji zaměstnancům mateřské školy, rodičům, dětem a všem přeji HODNĚ ZDRAVÍ.

Lenka Englická, vedoucí učitelka ZŠ a MŠ Meziboří

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru