Zámek v Litvínově: Z nevýrazné stavby vzniklo místo, které navštíví tisíce lidí
Zámek Valdštejnů v Litvínově. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov – Dříve omšelá stavba, o které byste ani při pohledu z náměstí neřekli, že jde o zámek. Dnes jedno z nejhezčích míst v Litvínově. Taková je proměna zámku Valdštejnů od doby, kdy jej převzalo od kraje město Litvínov.

S pomocí dotací i z vlastního rozpočtu se dříve muzejní prostory povedlo vyklidit a zrekonstruovat. A povedlo se i zapracovat na propagaci. Dnes je zámek cílem místních i turistů. Nejde o nijak uzavřenou stavbu. Během dne můžete z náměstí projít zámkem a nádvořím do zámeckého parku.

Zámek v roce 2017 navštívilo 7 749 platících osob, příjem ze vstupného činil něco málo přes 210 tisíc korun. Počet neplatících návštěvníků se pohybuje řádově kolem dvou tisíc, jedná se účast na o koncertech a divadle na nádvoří, doprovody rodičů při dílničkách pořádaných pro děti, vernisáže a podobně. I tak musí ale město provoz stále dotovat. Jde o částku přibližně jeden a půl milionu korun ročně. „Je to o hodně méně, než s čím jsme původně počítali,“ říká starostka Litvínova Kamila Bláhová.

Na zámku jsou k vidění výstavy, bývá součástí městských oslav i menších akcí. Hlavní sál je místem pro svatební obřady a slavnostní akce.

Prohlídky expozic probíhají od středy do neděle od 10 do 17 hod. V pondělí a úterý je otevřené Informační turistické centrum od 9 do 17 hod.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru