Škola v Horním Jiřetíně se zbavila uhlí, na střeše má nové solární panely
Foto: Greenpeace / Marek Jehlička
Litvínov

Horní Jiřetín - Vítejte v budoucnosti - tento vzkaz v pondělí zdravil žáky a žákyně jiřetínské školy. Jiřetínští spolu s Greenpeace a mnoha dárci z celé republiky totiž zvládli “Výzvu pro Jiřetín” a vybrali peníze na fotovoltaické panely, které byly slavnostně odhaleny a předány škole. Panely tak doplní tepelné čerpadlo, které nahradilo kotel na uhlí. Škola se tak jako jedna z prvních obecních budov zbavuje závislosti na fosilních palivech.

“Všichni máme velkou radost, že se podařilo vybrat cílovou částku, a chceme poděkovat všem, kteří nás podpořili. Solární panely nám nejen ušetří náklady , ale žáci navíc poznají fungování obnovitelných zdrojů přímo ve škole. V budoucnosti bychom rádi vylepšili vzhled střechy, která je hodně znečištěná od kouře. Chceme také vyčistit a zrenovovat sklepní prostory, kde byl umístěn starý kotel na uhlí a uhelný sklad," uvedla ředitelka školy Klára Křivánková.

Projekt “Výzva pro Jiřetín” spustila organizace Greenpeace loni v květnu a během léta se vybralo přes 300 tisíc korun, které všechny putovaly na nákup a instalaci fotovoltaických panelů na střechu místní školy. V první části projektu se peníze vybíraly pomocí novinky - tzv. dárcovských výzev. Peníze tak pomáhali vybrat různí vyzyvatelé, kteří lákali dárce na různé sliby - že přestanou kouřit, že budou chodit bosi či že splní nějaký náročný sportovní výkon. Učitelský sbor z jiřetínské školy se například vzdal dárků na konci roku a místo nich poprosil rodiče o příspěvek. Zapojil se i starosta města Vladimír Buřt a ředitel Greenpeace Česká republika David Murphy, oba vybrali přes 10 tisíc korun. Na přání návštěvníků webu www.vyzvaprojiretin.cz později organizace přidala i možnost darovat napřímo klasickým způsobem.

“Projekt “Výzva pro Jiřetín” je součástí širšího plánu na snížení závislosti Horního Jiřertína na uhlí. Greenpeace nechalo zpracovat studii Potenciálu obnovitelných zdrojů anergie a energetických úspor pro Horní Jiřetín, který současně předá starostovi Horního Jiřetína Vladimíru Buřtovi. Studie bude sloužit k naplánování dalších kroků pro přechod Jiřetína k obnovitelné energii a zvyšování energetické účinnosti budov," říká Jan Freidinger z Greenpeace.

Na cílovou částku 300 tisíc korun přispělo 920 dárců, minimální limit dokonce o 17 tisíc překročili. Všechny vybrané peníze budou použity na nákup a instalaci solárních panelů, organizace Greenpeace si za administraci žádné peníze nenechala, naopak nějaké finanční prostředky škole na projekt poskytla v rámci tzv. matchingu - tedy záměrnému zdvojnásobení příspěvků od dárců - v poslední fázi projektu.

Škola díky tomu získala fotovoltaický systém o instalovaném výkonu 10 kWh, kterým si bude vyrábět vlastní elektřinu. V plánu je i přechod na dodavatele elektřiny z obnovitelných zdrojů, aby se škola odstřihla od uhlí úplně.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru