Unipetrol provedl rozsáhlé cvičení, hasiči simulovali zásah na etylenové jednotce
Foto: Unipetrol
Litvínov

Litvínov – V litvínovském výrobním závodě skupiny Unipetrol se v pondělí uskutečnilo rozsáhlé havarijní cvičení s cílem prověřit připravenost zásahových složek a zaměstnanců pro případ nenadálé mimořádné události.

Během simulovaného zásahu na etylenové jednotce došlo k praktickému procvičení všech zásahových činností a postupů a ke kontrole funkčnosti provozních předpisů a účinnosti vnitřních havarijních plánů.

„Podobná cvičení probíhají několikrát do roka ve všech našich výrobních areálech. Toto cvičení ale bylo svým rozsahem mimořádné. Jde o praktický nácvik, jako by se jednalo o skutečnou událost. Ověřují se například rozhodovací schopnosti velitele zásahu a konkrétní plnění jeho rozkazů. Zpětným rozborem cvičného zásahu vyhodnotíme jeho účinnost a v případě identifikace možností ke zlepšení naše havarijní plány dále vylepšíme,“ upřesňuje Tomáš Herink, člen představenstva společnosti Unipetrol zodpovědný za bezpečnost. „Jednotliví účastníci si během cvičení zvýší své odborné znalosti a připravenost k případnému zásahu a také si prověří své reakce ve stresové situaci,“ dodává Tomáš Herink.

Během cvičení byl simulován únik pracího oleje kvůli netěsnosti potrubí. Následky úniku hořlavé látky nepřesáhly hranice areálu. S ohledem na charakter události byl vyhlášen první stupeň havárie včetně přivolání jednotky podnikového Hasičského záchranného sboru. Při nácviku rozhodl velitel zásahu o evakuaci části provozu a v koordinaci s dalšími týmy nechal uzavřít postiženou oblast. Zasedal krizový štáb a byly rozeslány interní varovné SMS zprávy obyvatelům měst a obcí v okolí výrobního závodu Unipetrolu v Litvínově - Záluží.

2106unipetrol2

Foto: Unipetrol

Hasiči také simulovali záchranu postiženého zaměstnance a jeho stabilizaci. Po skončení akce byly jednotlivé etapy důkladně vyhodnoceny a zjištěny všechny skutečnosti, které by mohly jakkoliv ovlivnit činnost zasahujících složek při zdolávání obdobných mimořádných událostí. „Celé cvičení trvalo dvě hodiny. Začalo rozesláním informace z dispečinku a skončilo po jednání krizového štábu. Bezpečnostní cvičení proběhlo podle našich představ a hodnotíme jej jako úspěšné,“ upřesňuje Michal Šulc, ředitel bezpečnosti skupiny Unipetrol.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru