Zvyšte pozornost, čísla jsou alarmující! Vzrostl počet nehod, při kterých jsou zraněni chodci
Takto vypadá automobil po tragické srážce s chodcem. Ilustrační foto. Zdroj: Policie ČR
Most

Ústecký kraj - Policisté vyzývají všechny účastníky silničního provozu, aby zvýšili svou obezřetnost a při pohybu na silnicích dodržovali pravidla daná zákonem.

Bohužel se v poslední době rapidně zvýšil počet dopravních nehod, ve kterých figurují chodci, a to především v krajském městě. „Oproti loňskému roku, kdy jsme od začátku listopadu do 6. prosince evidovali šest nehod, kde byli účastníky chodci, za stejné období letošního toku se stalo v Ústí nad Labem už 13 takových nehod. Za celý letošní listopad ústečtí policisté prověřovali pět dopravních nehod, při kterých byly lehce zraněny 4 osoby, jeden člověk byl zraněn vážně. Tři z těchto nehod se staly na přechodu pro chodce, jednu zavinil chodec pod vlivem alkoholu,“ uvedl mluvčí policistů Daniel Vítek.

Za prvních šest prosincových dnů byli policisté z Ústí nad Labem přivoláni už k osmi nehodám, kde byl účastníkem chodec, což je alarmující číslo! Při všech těchto nehodách došlo k různě vážným zraněním chodců, jedna žena bohužel střet s autem nepřežila. Ke čtyřem nehodám došlo na přechodech pro chodce, ke všem došlo ve městě, rizikovým místem je například ulice Sociální péče, kde došlo ke třem nehodám s účastí chodce.

Převážná většina sražených lidí je staršího věku, pouze u tří nehod byli účastníky osoby mladší 18 let. Zvlášť ohroženou skupinou jsou senioři, kteří mají s ohledem na svůj věk sníženou pozornost, mohou hůř vidět a nedokážou dostatečně rychle reagovat na kolizní situaci.

Nejde jen o krajské město. Střety s chodci se odehrály v tomto týdnu i na Mostecku. V areálu chemických závodů srazil řidič chodkyni. Údajně neměl dostatečně rozmražená skla. Žena skončila na několik dní v nemocnici.

Policisté také žádají o pomoc veřejnost při objasnění nehody, která se stala na konci října ve Školní ulici v Chomutově. Auto se tady střetlo na přechodu s chodkyní. Řidič od nehody ujel.
Tragickou havárii z tohoto podzimu vyšetřují policisté na Lounsku. Řidič vozidla se střetl v říjnu s 22letým chodcem, který šel směrem na Postoloprty. Chodec utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl, neznámý řidič z místa nehody ujel, aniž by mu poskytl, nebo zavolal pomoc.

Proč se častěji bourá?

„Příčin takto nezvykle vysokého počtu střetů s chodci může být několik, od zvýšené hustoty silničního provozu souvisejícími s nadcházejícími svátky, přes sníženou pozornost lidí, kteří se v honbě za vánočními dárky dostatečně nevěnují situaci na silnicích až po větší míru stresu v předvánočním čase, nebo zhoršenou viditelnost související s počasím v tomto ročním období,“ uvádí Daniel Vítek.

Policisté důrazně apelují na chodce, aby věnovali zvýšenou pozornost provozu při přecházení komunikací, je nezbytné se vždy řádně rozhlédnout na obě strany a to i v místech, kde je provoz řízen světelnou signalizací. „Doporučujeme nosit prvky z retro reflexních materiálů i ve městě, byť tuto povinnost zákon stanovuje pouze mimo obec za snížené viditelnosti. S ohledem na hustotu provozu zvlášť ve větších městech je důležitým preventivním opatřením BÝT VIDĚT, reflexní doplňky jsou důležitým prvkem, díky kterému můžete předejít dopravní nehodě!“ radí policejní mluvčí.

Zároveň policie žádá všechny řidiče, aby se plně věnovali řízení vozidel, dodržovali všechna zákonná pravidla a snažili se předvídat potencionálně nebezpečné situace, zvláštní pozornost aby věnovali pěším účastníkům silničního provozu.

„Je lepší přijít, nebo přijet do cíle své cesty o něco později, než se vystavit riziku nehody, která může mít i fatální následky. Nejkrásnějším dárkem pro nás všechny totiž jistě bude, když se o Vánocích sejdeme zdraví!“ uzavírá policejní mluvčí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru