Hlídejte si platební karty, nebo přijdete i o peníze! Na Mostecku jde o desítky případů ročně
Ilustrační foto
Most

Most - Policie upozorňuje na rizika spojená s držením platební karty. Jen loni vyšetřovala mostecká policie 84 případů neoprávněného držení cizí platební karty. Poškození o ni přišli ztrátou nebo krádeží.

"Je důležité platební karty chránit před kapesními zloději, nosit ji odděleně od osobních dokladů a peněz, kartu nikomu nepůjčovat a neuschovávat kartu společně s PIN. Pokud dojde ke krádeži nebo ztrátě platební karty je nutné provést okamžitou blokaci u peněžního ústavu, který ji vydal," uvedla mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Proto je důležité vědět číslo platební karty – není to PIN. "Občané musí být opatrní při výběrech v bankomatech i při platbách v obchodech či restauracích. Pokud někdo nalezne platební kartu, je povinen ji odevzdat buď na pobočce jakékoliv banky, nebo na policejní služebně, jinak se dopouští trestného činu," připomíná Ludmila Světláková.

Policisté rovnou uvádějí dva případy z minulých dní: Vyšetřovatel mostecké policie obvinil z přečinu krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 29letého muže z Litvínova. Ten měl v obci na Litvínovsku nalézt platební kartu, kterou tam ztratil poškozený držitel a včas ji nezablokoval. Ještě ve stejný den v celém okresu v různých obchodech a supermarketech měl provést deset platebních transakcí za více než 4 tisíce korun, poté se pokusil o další tři platby ve výši 8 500 korun, které byly zamítnuty. S kartou měl dále v dalších čtyřech obchodech platit za zboží v hodnotě 1 600 korun. Oblečení v mostecké prodejně za 484 korun si neodnesl, platba nešla již provést. Obviněný poškozenému způsobil v jednom dni škodu ve výši 9 121 korun. Obviněný je stíhán na svobodě.

S výběrem peněz z cizí platební karty neotálel její nový majitel. Původní ji koncem minulého týdne ztratil společně s peněženkou neznámo jak a kde. Nálezce ji okamžitě využil a provedl výběry u bankomatů a poškozeného připravil o celkovou částku vyšší než 15 tisíc korun. Poškozený ztrátu zjistil po příchodu domů, a i když již hned zablokoval, nálezce byl rychlejší. Neznámý pachatel se tak dopustil trestného činu krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru