Kde všude skončilo podezřelé hovězí maso z Polska? Tady jsou detailní informace
Ilustrační foto: Pixabay.com
Most

ČR - Z celkového množství 300 kg polského hovězího masa, směřovalo 112 kg do Prahy, kde se podařilo 56 kg zajistit ve skladu a nedostalo se tak k zákazníkům. Zbylých 56 kg masa bylo distribuováno do několika pražských restaurací.

Dle šetření na místě bylo již maso spotřebováno. Ze zásilky masa byly odebrány vzorky, které byly odeslány na vyšetření na rezidua inhibičních látek (průkaz léčení zvířat antibiotiky), senzorické posouzení a salmonelu, výsledky většiny vyšetření budou známé během zítřka, vyšetření na salmonely nejdříve ve čtvrtek 7. 2. 2019.

20 kg polského hovězího masa, které směřovalo k příjemci do Varnsdorfu v Ústeckém kraji, bylo prodáno v provozovně příjemce (řeznictví) konečným spotřebitelům a v současné době se na místě nenalézá žádné maso z této zásilky.

V Novém Bydžově na Královéhradecku, kam směřovala zásilka 107 kg hovězího masa, již o problému věděli od dodavatele a zásilku vrátili ještě před tím, než byla oznámena systémem rychlého varování RASFF.

Dvě várky masa (40 a 21 kg), které se dostaly do Kostelce nad Labem, byly prodány příjemcem zásilky, který zde provozuje řeznictví, konečným spotřebitelům.

 

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Policií ČR a celní správou začala v úterý 5. února provádět intenzivní kontroly přepravy potravin včetně hovězího masa pocházejícího z Polska. Kontroly probíhají na hlavních tazích v severních příhraničních regionech sousedících s Polskem, to znamená v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji.

Pokud jde o zjištěné závady, v naprosté většině se jednalo o závady administrativního rázu. Veterinární inspektoři při zachycení polského hovězího masa odebírají vzorky, které budou následně vyšetřovány na rezidua inhibičních látek (průkaz léčení zvířat antibiotiky), bude provedeno senzorické posouzení a vyšetření na přítomnost salmonel. V rámci společných kontrol policisté a celníci zastavují vozidla, která následně SVS kontroluje, co se týče přepravy živočišných potravin.

SVS v úterý obdržela ze Státního veterinárního ústavu Praha výsledky vyšetření zásilky polského hovězího masa, které mělo dle informace zaslané polskými dozorovými orgány v závěru minulého týdne systémem rychlého varování RASFF pocházet z jatek, kde probíhala nelegální porážka. Ve vzorcích nebyla zjištěna rezidua veterinárních léčiv, vzorky vyhověly také smyslovému hodnocení v laboratoři. V současnosti se ještě čeká na výsledky vyšetření na přítomnost salmonel, které by měly být k dispozici v závěru týdne.

V rámci kontrol zaměřených na polské hovězí maso odebrali od 28. ledna do 4. 2. 2018 úřední veterinární lékaři bezmála 80 vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřena byla dosud třetina vzorků, všechny výsledky byly vyhovující.

Původ Vámi zakoupeného masa si můžete ověřit zde: https://www.hovezimaso.cz 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru