V Ústeckém kraji se s exekucí potýká 125 tisíc lidí. Vyřeší to legislativní úpravy?
Ilustrační foto: Pixabay.com
Most

Ústí nad Labem - Unikátní projekt Karlovy univerzity „Česko! A jak dál?“ odstartoval v Ústí nad Labem. Rektor univerzity profesor Zima navštívil během dne ve městě seniory, v odpoledních hodinách potom proběhla v městském muzeu veřejná debata na téma dluhů a exekucí, což je pro Ústecký kraj palčivý problém. V rámci diskuze vystoupil také první náměstek hejtmana Martin Klika.

„Karlova univerzita připravila velmi zajímavý a přínosný projekt. Problematika zadluženosti a exekucí je pro Ústecký kraj velmi zásadní, protože se dotýká více než 18 % obyvatel regionu. Důvody jsou vysoká míra sociálního vyloučení a dlouhodobá nezaměstnanost. Řešení vidím především v legislativních úpravách. Máme připravenou řadu návrhů a opatření, jako je třeba stanovení hranice lichvy nebo místní příslušnost exekutorů. Pro občany je pak zásadní zjednodušit podmínky osobního bankrotu, tedy nabídnout lidem cestu z dluhové pasti. A samozřejmě také osvěta a podpora finanční gramotnosti u rizikových skupin,“ řekl při svém vystoupení náměstek Martin Klika.

2002exekuce2

Veřejná diskuze proběhla v Císařském sálu Muzea města Ústí nad Labem. Zdroj: www.kr-ustecky.cz

V České republice je aktuálně v exekuci 863 tisíc lidí, z toho 125 tisíc z Ústeckého kraje. Na centrální úrovni se řeší především úpravy a zjednodušení platné legislativy. Pro dlužníky je jednou z cest vyhlášení osobního bankrotu, jehož podmínky se v nedávné době upravily tak, aby jej mohlo využít více občanů. Působí zde také řada poraden a neziskových organizací, které se na tuto problematiku specializují, např. Mapa poraden, Člověk v tísni, Rubikon či Poradna při finanční tísni.

2002exekuce3

První náměstek hejtmana Martin Klika a rektor Karlovy univerzity prof. Tomáš Zima. Zdroj: www.kr-ustecky.cz

V panelu diskuze zasedli také náměstek ministra spravedlnosti Michal Franěk, prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil, Radek Hábl z Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR ad. Náměstek Klika spolu s primátorem města Ústí nad Labem Petrem Nedvědickým přislíbili svou účast i na dalším pokračování veřejných diskuzí v rámci projektu Česko! A jak dál?, které se bude konat v Plzni, tentokrát na téma veřejného pořádku.

2002exekuce4

 Zdroj: www.kr-ustecky.cz

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru