Krajská zdravotní vykazuje za minulý rok kladné hospodaření
Zdroj: www.kzcr.eu
Most

Ústecký kraj - Krajské zdravotní, a. s., se daří v posledních letech držet pozitivní trend vývoje. Dokládá jej výsledek hospodaření společnosti za rok 2018.

Akciová společnost, která pro Ústecký kraj spravuje nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově, mohla díky svému rozvoji a investiční podpoře Ústeckého kraje v posledních pěti letech zajistit postupnou rozsáhlou obnovu nemocnic včetně zdravotnické techniky, ale opakovaně také mzdové nárůsty pro všechny zaměstnance společnosti. Vyplývá to z výroční zprávy včetně účetní závěrky za rok 2018, kterou projednalo představenstvo Krajské zdravotní, a. s., na svém jednání 29. března 2019 a také ze zprávy o hospodaření společnosti k 31. 12. 2018, kterou již dříve představenstvo na svém jednání projednalo. I pro rok 2019 bylo vedením společnosti v rámci projednání a schválení finančního a investičního plánu stanoveno vyrovnané hospodaření.

„Výsledkem hospodaření společnosti za rok 2018 je zisk ve výši 9 003 000 Kč. Celkové náklady činí 7 328 445 000 Kč, celkové výnosy činí 7 337 448 000 Kč. Plánovaný výsledek hospodaření – zisk ve výši 303 000 Kč byl zlepšen o 8 700 000 Kč. Výsledek hospodaření společnosti je opět kladný, což se nám daří již několik let a což považuji za veliké pozitivum a příslib do dalších let. Všem zaměstnancům společnosti děkujeme. 0bjem aktuálně plánovaných investičních aktivit při obnově zdravotnické techniky a stavební činnosti v roce 2019 činí více než 2 miliardy Kč. Stejně jako v předchozích letech jsou významné investice plánovány do všech pěti nemocnic. Za nesmírně důležitou považujeme investici do našich zaměstnanců. Změny v odměňování, které proběhly od 1. ledna 2019, se soustředily především na nelékařský zdravotnický personál. Vycházejí ze schváleného nařízení vlády a úhrad za zdravotní péči pro letošní rok a rozšiřují systém stabilizačních příplatků. Například u všeobecných sester ve třísměnném nepřetržitém provozu se tyto zvýšily na 7000 Kč měsíčně. Navýšení mezd se dočkali také sanitáři a ošetřovatelé v nepřetržitém směnném provozu, a to o 2000 Kč, fyzioterapeuti, ergoterapeuti a sálové sestry si polepšily o 4000 Kč a sestry v jednosměnném provozu získaly příplatek 1500 Kč. Změny v odměňování zahrnují také nárůst minimální mzdy a souvisejících příplatků. V meziročním srovnání 2018/2019 realizovaná opatření představují nárůst osobních nákladů o téměř 392 milionů korun, což představuje navýšení o 9,7 %. Tyto realizované změny v odměňování pro rok 2019 cílí především na nelékařský zdravotnický personál, který je klíčový pro zajištění současného rozsahu zdravotní péče a je v tomto směru i prioritou z pohledu Ministerstva zdravotnictví ČR,“ řekl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

„Pro rok 2019 finanční plán Krajské zdravotní určuje vyrovnané hospodaření. Za první dva měsíce roku 2019 měl být plánovaný schodek hospodaření 2,87 milionu korun, podařilo se jej však snížit o více než jeden milion korun, což je velmi dobrý signál pro splnění stanoveného cíle hospodaření v letošním roce,“ dodal Ing. Jiří Novák. Předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s., také zdůraznil, že i v dalších letech počítá Krajská zdravotní, a. s., s vyrovnaným hospodařením. Zároveň upozornil na skutečnost, že na rozdíl od některých nemocnic v jiných krajích nedostává Krajská zdravotní, a. s. - se specifickou výjimkou pro kardiochirurgii - dotace na provoz. Ústecký kraj se zaměřuje na investiční finanční podporu Krajské zdravotní.

Předseda představenstva zdůraznil, že strategické cíle společnosti se nijak nemění a jejich naplňování je nadále pro představenstvo a management Krajské zdravotní, a. s., prioritou: „Udržet pozitivní trend hospodaření, investovat do areálů nemocnic, oprav budov, do modernizace přístrojového vybavení – to jsou pro nás zásadní úkoly také pro letošní rok. V oblasti personální budeme pokračovat v úsilí o stabilizaci zdravotnického personálu všech pěti nemocnic, hlavně v lékařských a sesterských profesích. K tomu budeme nadále využívat úspěšný stipendijní program Nadačního fondu Krajské zdravotní, a. s., s podporou stipendijního programu Ústeckého kraje. Na začátku roku 2019 byla vyhlášena II. výzva pro akademický rok 2018/2019 s možností opět

získat stipendium ve výši až 70 000 Kč. Podporováni budou studenti v oborech lékař, všeobecná sestra, radiologický asistent, fyzioterapeut, zdravotnický záchranář a zdravotnický asistent. V oblasti poskytování zdravotní péče mezi strategické úkoly patří získat statut centra komplexní kardiovaskulární péče v ústecké Masarykově nemocnici poté, co se podařilo zprovoznit kardiochirurgické pracoviště, jež má za sebou již desítky úspěšných operací. Krajská zdravotní uspěla ve výběrovém řízení na poskytování akutní lůžkové péče v oboru kardiochirurgie na Ministerstvu zdravotnictví ČR, což umožnilo zahájit kontraktační jednání se zdravotními pojišťovnami - tedy na uzavírání smluv o poskytování a úhradě akutní lůžkové péče v oboru kardiochirurgie. Připravujeme výstavbu nového pavilonu v ústecké Masarykově nemocnici, kam přestěhujeme celé kardiocentrum. Cílem je také postupné vybudování urgentních příjmů ve všech nemocnicích Krajské zdravotní a umístění magnetických rezonancí v každé z nemocnic. Magnetická rezonance v Chomutově je pacientům již k dispozici. V Děčíně ji budujeme a v Mostě byly rovněž zahájeny přípravné práce. Chceme také vybudovat moderní operační sály v děčínské a chomutovské nemocnici, obdobně jako ty, které letos dokončíme v teplické nemocnici.“

„Krajská zdravotní bude i v letošním roce investovat s důsledným využíváním dotačních titulů a s finanční investiční podporou od Ústeckého kraje, jediného akcionáře společnosti. Musím však podtrhnout, že naplňovat stanovené cíle společnosti, jakými je především obnova nemocnic a obnova přístrojové techniky na jejich zdravotnických pracovištích, je rok od roku náročnější a vyžaduje velké úsilí od vedení i zaměstnanců. Všem za jejich podporu a pracovní nasazení děkuji,“ uvedl Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.

Výroční zprávu Krajské zdravotní, a. s., za rok 2018 včetně účetní závěrky projednala dne 1. dubna 2019 rovněž dozorčí rada Krajské zdravotní, a. s. „Dozorčí rada přezkoumala výsledky hospodaření a činnosti společnosti v roce 2018 v rámci výroční zprávy a k obsahu výroční zprávy nemá výhrady. Navrhla Ústeckému kraji, jedinému akcionáři rozhodujícímu v působnosti valné hromady, ji schválit,“ konstatoval PhDr. Mgr. Leoš Moravec, MSc., předseda dozorčí rady Krajské zdravotní, a. s. Rada Ústeckého kraje v působnosti valné hromady Krajské zdravotní, a. s., projedná výroční zprávu včetně účetní závěrky za rok 2018 dne 10. dubna 2019.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru