Protest matek: Kojící guerilla chce v pondělí obsadit pobočky Raiffeisen bank po celém Česku!
Ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Kojící matky se v pondělí 15. dubna v 11 hodin sejdou v pobočkách Raiffeisen bank po celé republice, aby tam kojily své děti. Chtějí tak reagovat na událost, která se na konci března stala v jedné z pražských poboček banky, a podpořit matky, které mají s kojením na veřejnosti špatnou zkušenost.

"Kojit dítě na požádání je normální. Kojení není exhibice. Vyzýváme kojící matky, aby se spojily a dodaly si navzájem sílu, podpořily se v potřebě kojit kdykoli a kdekoli to jejich dítě nebo situace vyžaduje. Aby se nestyděly kojit, aby se neobávaly negativních reakcí okolí. Kojení je v kompetenci matky. Matka zná své dítě a jen ona dokáže vyhodnotit, kde je vhodné, nutné nebo možné ho nakojit," vysílají vzkaz ženám Kateřina Olivová a Klára Kubíčková z neformální skupiny Kojící guerilla: Kojit kdekoli (i v Raiffeisen bance) je normální.

Co svolanému protestu předcházelo?

Lucia, matka roční dcery, čekala 20. března v pobočce Raiffeisen banky v pražském paláci Astra ve frontě na pokladnu. Její dcera je stále kojena na požádání, a protože čekání bylo dlouhé a dcera chtěla mléko, rozhodla se ji Lucia nakojit. Po chvíli ale k Lucii a její dcerce přišel muž z ochranky a nahlas jí začal nařizovat, aby se zahalila, přestala exhibovat a hrozil, že pokud nepřestane kojit, že ji nechá vykázat. „Po mém namítnuti, že přece jen kojím dceru, navíc jsem i částečně schovaná za kočárkem a zahalená svetrem, aby mi nic nevykukovalo, mi řekl, že prostě i tak exhibuju, že už tam "takové případy měli" a jejich paní ředitelka rozhodně takové chování nepodporuje,“ stojí v dopise, který Lucia zaslala na stránky Laktační ligy. Dceru na naléhání muže z ochranky vzala, z banky odnesla, nakojila ji venku na náměstí na lavičce a zase šla dovnitř do fronty. „Co by se dalo s touhle situaci dělat? Omluva by byla fajn, ale ten nepříjemný pocit z celé situace mi ještě teď běhá kůží ... tohle by se přece vůbec nemělo dít,“ dodává v dopise matka.

Banka se následně omluvila.

Právo dítěte na kojení je zakotveno v Úmluvě o právech dítěte. Kojení je součástí českého Národního programu podpory zdraví a součástí preventivních programů pro 21. století. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje kojit do dvou let dítěte a déle. Matka, která kojí na veřejnosti, nedává na odiv svá prsa, krmí své mládě, tiší jeho hlad, uklidňuje ho, předchází pláči.

"Kojením v pobočkách Raiffeisen banky, kde k politováníhodné situaci došlo, chceme dát najevo podporu dotyčné matce a všem ostatním kojícím matkám. Chceme jí i sobě navzájem být oporou v kojení, zažít moment kojení na veřejnosti bez obav, ve skupině podobně naladěných lidí, ve společenství, které chápe kojení jako přirozenou a nedílnou součást péče o budoucí generace lidí, ne jako něco zbytečného nebo pobuřujícího. Jsme přesvědčené, že pro mnohé matky, které podobně jako Lucia zažily něčí výpad či výhrady vůči kojení na veřejnosti, může být takový zážitek uzdravující," uvádí Kojící guerilla.

Banku situace mrzí

Ve vyjádření Raiffeisen banky v reakci na vzniklou situaci stojí: „Dobrý den, mrzí nás vzniklá situace. Na našich pobočkách se vždy snažíme vyjít klientům a klientkám vstříc ve všech ohledech. Pokud o podobné záležitosti od maminky víme a požádá nás o zajištění soukromí, není pro nás problém jí nabídnout adekvátní místo podle možností pobočky a s ohledem na ostatní klienty."

Matky vnímají jako vstřícný krok, pokud instituce nabízejí místo, kde matky „budou mít na kojení klid“. Takové místo by ale mělo být ženám vlídně nabídnuto, matky ho mohou, ale nemusí využít, neměly by být nuceny se v něm skrývat.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru