Most zkouší novinku v boji se suchem! Ke stromům dává zavlažovací vaky
Zavlažovací vaky u stromů v Mostě. Foto: Mostecké listy
Most

Most - Jak zachránit zeleň před suchem během jarních a letních měsíců? Most testuje nový způsob zalévání stromů ve městě. K nově vysazeným stromům v centru města zaměstnanci technických služeb umisťují speciální zavlažovací vaky. Ty jsou vhodné nejen pro novou výsadbu, ale i k zalévání starších stromů v době sucha. Uvádí to Mostecké listy.

Obsluha zavlažovacího vaku je navíc velice jednoduchá a nová technologie by měla být efektivnější než klasické zalévání. „Vak není závislý na stálém vodním zdroji a je opakovatelně použitelný. Funguje jako určitá forma kapkové závlahy, obepne se kolem stromu, napustí se 57 litry vody a ta potom po dobu 5 až 9 hodin perforacemi ve dně vaku vytéká, vsakuje se do země a zavlažuje kořenový systém,” vysvětluje princip závlahy ředitel společnosti Technické služby města Mostu Václav Zahradníček.

Voda se bude do vaků po určité době doplňovat, ale ne každý den, aby stromy nebyly zase přemokřené. Náklady na pořízení třicítky vaků přišly město na 30 tisíc korun. Výhoda oproti klasickému zalévání je v tom, že je efektivnější, voda se neodpařuje, ale postupně se uvolňuje. Město tím ušetří nejen spotřebu vody, ale i peníze např. za náklady spojené s obnovou uschlých stromů, pohonné hmoty a čas zaměstnanců, kteří se mohou věnovat jiným činnostem. „Hadicí nikdy nedokážete dát stromu tolik vody najednou, voda se bez užitku roztéká a vypařujese. Věřím, že se vaky nestanou terčem vandalů nebo nenechavců, a zůstanou tam, kde mají být,“ doplnil ředitel. (vyd)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru