Fenomén doby - Kyberkriminalita: Internet je velkou hrozbou hlavně pro děti
Foto: Policie ČR
Most

Teplice - Konferenci s názvem „Fenomén doby – KYBERKRIMINALITA“ pořádalo již počtvrté oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. Záštitu nad konferencí převzal plk. Mgr. Jaromír Kníže, ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. Konference proběhla za podpory Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Zájemci o problematiku bezpečí v kyberprostoru se sešli ve středu 22. května v lázeňském domě Beethoven v Teplicích. Široké spektrum témat nabídlo 120 účastníkům zejména z řad pedagogů a policistů množství zajímavých informací a širší pohled na problematiku kyberkriminality.

Úvodního slova se ujal plk. Mgr. Zbyněk Dvořák, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. Seznámil účastníky s problematikou kyberkriminality v Ústeckém kraji a zdůraznil význam boje s kybernetickou kriminalitou do budoucnosti. "Stoupající trend počítačové kriminality je přímo úměrný rozvoji informačních a komunikačních technologií".

2305kyberkriminalita2

Ing. Jiří Palyza z Národního centra bezpečnějšího internetu ve svém příspěvku upozornil na rizika sociálních sítí, zejména pak na problematiku digitální stopy, kterou za sebou při využívání moderních technologií chtě nechtě zanecháváme.

Dalším ožehavým tématem byla mravnostní kriminalita na síti. Tomuto aktuálnímu tématu se věnoval pplk. doc. JUDr. Jan Kolouch, Ph.D. Pro všechny byla velmi zajímavou i druhá část jeho přednášky, v níž se posluchači dozveděli o hrozbách, které přináší internet věcí.

2305kyberkriminalita3

Odpolední část konference byla věnována nebezpečným nešvarům, např. kyberšikaně, kyberstalkingu, kybergroomingu, a to zejména v prostředí školy. S riziky virtuální komunikace seznámil účastníky kpt. Bc. Pavel Schweiner z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, který zároveň působí jako lektor projektu E-bezpečí.

"V závěru představil Martin Kožíšek ze sdružení CZ.NIC, z. s. p. o. projekt "Bezpečně na netu". Konference byla zakončena projekcí nového filmu Braňa Holička "Maturant". Zajímavý a informacemi nabitý program konference přinesl všem účastníkům řadu nových poznatků, které využijí nejen ve své policejní a pedagogické praxi, ale nepochybně i v soukromém životě," uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková.

2305kyberkriminalita4

4x foto: Policie ČR

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru