FOTOREPORTÁŽ: Místo prasečáku nádherná zahrada s grilem. Tady se setkávají vězni se svými rodinami
Zahrada Věznice Bělušice. Je sice za pětimetrovou zdí, ale od svobody vás tu dál dělí ploty se žiletkovými dráty. Foto: Oldřich Hájek
Most

Bělušice – Dřevěným portálem vcházím do pečlivě upravené zahrady. Přes umělý potůček se klene mostek, na terasách jsou různé druhy rostlin. Úplně dole si jde utrhnout i právě dozrávající jahody. Kolem je různě pět různých posezení. A úplně okolo nás plot s žiletkovým drátem.

Jsem totiž na svahu kopce Bělouš, v okrasné zahradě Věznice Bělušce. Do roku 2000 se tu chovala prasata, pak cvičili služební psy. Zahrada se tu buduje posledních třináct let, intenzivně až v posledních třech letech. A dostala se do podoby, která jen vzdáleně připomíná věznici. Má to svůj důvod. Konají se zde totiž návštěvy trochu jinak.

„Vězeň zde může realizovat návštěvu s rodinou a dětmi, pokud splní podmínky,“ říká ředitel věznice Roman Mišák. Jeho slova hned doplňuje mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová: „Důležitým aspektem je nezpřetrhání vazeb s rodinou a hlavně dětmi. Aby se tu děti cítily během návštěvy dobře. Tím se daří udržet kontakty odsouzených s osobami blízkými, které potom bývají motivační se do věznice nevrátit.

„Jde o to, aby se děti dostaly do prostředí, kde nebudou pod tlakem. V uzavřeném prostoru běžné návštěvní místnosti mohou plakat, nemohou se tam tak zapojit. Tady se zabaví,“ poukazuje ředitel Roman Mišák na herní koutek. A v jednom altánku nechybí ani zahradní gril.

Zahradu vybudovali odsouzení v rámci pracovních aktivit pod vedením zaměstnanců oddělení výkonu trestu bez nároku na odměnu. „Je to pro mě motivace. Na zahradě je vidět kus práce, mám z toho radost,“ říká 44letý odsouzený Tomáš, který chodí na zahradu pracovat ještě po svých pracovních aktivitách pro obec Bělušice.

Probíhá zde i vzdělávací aktivita „včelařství“. Věznice si tak stáčí svůj vlastní med. Ten zatím rozdává jako dárky.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru