Oheň na skládce Celio: Hasiči zveřejnili aktuální informace o likvidaci požáru
Ranní požár na Celiu. Foto: čtenáři
Most

Kopisty - Páteční požár na skládce Celio mezi Mostem a Litvínovem je pod kontrolou. Oznámili to v pátek ráno hasiči.

Hořet začalo už před čtvrtou hodinou ranní. "Šest hasičských jednotek vyjelo k požáru odpadu na skládce Celio u Záluží u Litvínova," uvedl k počtu nasazených hasičů jejich mluvčí v Ústeckém kraji Lukáš Marvan. Sirény se například rozezněly v brzkých ranních hodinách také na Meziboří.

Na Celiu tentokrát hořel odpad na ploše 30 krát 20 metrů. Hasičům trvalo dvě hodiny, než požár lokalizovali. Povedlo se jim to v 5:44 hodin.

Podle informací z mosteckého magistrátu byl ve 3:50 hodin zpozorován ostrahou skládkového areálu společnosti požár v pátém sektoru skládky kategorie S-OO. Neprodleně byla povolána asistence hasičů. Po jejich příjezdu bylo přímé hoření zlikvidováno během přibližně 15 minut. Od páté hodiny ranní z místa požářiště stoupá pára a prostor o rozloze cca 30x20 m je ochlazován vodou a postupně zavážen zeminou. Použité hasební vody jsou odváděny drenážním systémem průsakových vod na čistírnu CINIS.  "Zaměstnanci skládky místo zavážejí hlínou velkokapacitními nakladači," potvrdil Lukáš Marvan.

K požárům na skládce by přitom již nemělo docházet. Krajský úřad Ústeckého kraje vydal 15. února 2019 rozhodnutí, jímž se mění integrované povolení pro zařízení Skládkový komplex Celio. Nové rozhodnutí důrazněji reaguje na značnou intenzitu požárů v tomto komplexu za poslední dobu.

Rozhodnutí reagovalo rovněž na důrazné připomínky vedení města Litvínova a jeho bezpečnostní rady, které byly směřovány na příslušné kompetentní orgány Krajského úřadu Ústeckého kraje a které byly vedeny snahou o přijetí, respektive uložení, takových opatření, aby se v co největší míře dařilo požáry omezit či jim úplně zabránit. Co vše měl provozovatel skládky zajistit, píšeme v tomto článku.


Obří požár zasáhl skládku v nočních hodinách v srpnu 2017. Bojovaly s ním desítky hasičských jednotek. Skládku společnost ale ani po té uchránit nedokázala. Další velký požár zasáhl jednu z hal na Celiu vloni v září. Po požáru nad krajinou stoupala kouřová vlečka velkých rozměrů. Událost si můžete připomenout v tomto článku.

Mostečané a Litvínované jsou na požáry na skládce hákliví. Volají po kontrolách, pokutách i uzavření skládky. Při požárech, kdy se valí do krajiny oblaka dýmu, si stěžují na nevolnosti či bolesti hlavy. I díky požárům se radnice v Mostě a Litvínově naučily lidi včas informovat o dění na skládce v případě problémů pomocí informačních zpráv. K jejich odběru se lze zaregistrovat na webech obou měst: zde pro Most a zde pro Litvínov.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru