Bezplatný kurz přilákal na mostecký autodrom přes 200 motorkářů
Foto: Autodrom Most
Most

Most - Více než 200 motocyklistů z celé republiky se sjelo na přelomu týdne do areálu mosteckého autodromu. Přilákal je celodenní bezplatný zdokonalovací kurz na výcvikových plochách polygonu, který je součástí dlouhodobého projektu „Učme se přežít“.

Ve čtyřech termínech od soboty 20. do úterý 23. července jej uspořádal Tým silniční bezpečnosti, který při organizaci kurzu úzce spolupracoval s Policií ČR a Ústeckým krajem. Kurz měl v Mostě premiéru v loňském roce.

„Cílem preventivního projektu, který pořádáme už desátým rokem, je docílit snížení počtu a zmírnění následků nehod motocyklistů. Podle našeho názoru je nejefektivnější cestou právě trénink v bezpečí uzavřených ploch. Za pravdu nám dávají i sami motorkáři, kteří kurz absolvovali. Nácvik zvládání krizových situací pod dohledem zkušených instruktorů si velmi pochvalují, řadu z nich už dobře známe. Našich akcí se totiž zúčastňují opakovaně,“ vysvětlil koordinátor projektu Tomáš Lindner.

Za pravdu mu dává sympatická padesátiletá vyznavačka jednostopých vozidel z Mostu. „Kurz navštěvuji opakovaně. Pokaždé se dozvím nejen v teoretické výuce, ale i při výcviku na plochách něco nového, co mi pomáhá motorku v běžném provozu lépe a hlavně bezpečněji zvládat. A v kolektivu motorkářů vždy panuje dobrá nálada a skvělá atmosféra,“ svěřila se.

2407autodrom 1

Foto: Autodrom Most

V teoretické části se účastníci kurzu podrobně seznámili se správnou technikou jízdy, zásadami správného chování při dopravní nehodě či efektivním poskytováním první pomoci. Instruktoři nevynechali ani tematiku dopravní psychologie a sebepoznání. V navazující praktické části si motocyklisté procvičili řadu důležitých jezdeckých technik, například brzdění v různých rychlostech a v náklonu, vedení pohledu, jízdu v nestabilním režimu, plynulé přenášení těžiště, průjezd zatáčkou nebo výhybný manévr.

Instruktoři se zaměřili i na zásady takzvané defenzivní jízdy. „Předvídavý styl jízdy a správné reakce na pochybení druhého mohou nejednou zabránit nehodě, v jejímž důsledku může dojít k vážnému zranění,“ upřesnil Lindner.

Motocyklisté patří k nejohroženější skupině účastníků silničního provozu. Jen v loňském roce jich při nehodách zemřelo 91, dalších 488 utrpělo závažná zranění. Je to meziročně o 27, respektive o 70 více než v roce 2017. Zatímco v letech 1993 až 2015 byla v průměru každá jedenáctá oběť smrtelné nehody motorkář, v loňském roce už to byla každá šestá. Podíl usmrcených motocyklistů na celkovém počtu obětí na tuzemských silnicích tak vzrostl na 16 procent.

2407autodrom 3

Foto: Autodrom Most

Projekt „Učme se přežít“ vznikl v roce 2010. Tým silniční bezpečnosti je značka, pod kterou vykonává desátým rokem své aktivity obecně prospěšná společnost Bezpečně na silnicích. Jejím hlavním posláním je prostřednictvím vhodných preventivních programů a aktivit přispívat ke snižování výskytu závažných dopravních nehod. Vedle dospělých účastníků silničního provozu se nezisková organizace zaměřuje také na děti a mládež.

Mostecký autodrom nabízí kurzy bezpečné jízdy celoročně. Jejich náplň se přizpůsobuje různým skupinám, například ženám, rodinným příslušníkům či pracovním kolektivům. Kurzy využívají plochy polygonu, které jsou největším a nejkomplexnějším zařízením svého druhu u nás. Svou dispozicí, instalovanými technologiemi a dalšími navazujícími aktivitami nabízejí na ploše 13 hektarů jedinečné podmínky pro výuku a výcvik řidičů ve všech oblastech problematiky řízení vozidel veškerých druhů a tonáží.

2407autodrom 4

Foto: Autodrom Most

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru