Bezpečnost, energetika i zdravotnictví. Ministr Petříček navštívil Ústecký kraj
Martin Klika, 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje, a Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí. Foto: Marcela Sklenářová
Most

Ústecký kraj - Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček navštívil Ústecký kraj. Jednání se účastnil náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika, předseda ČSSD Ústeckého kraje, radní Ústeckého kraje Miroslav Andrt a další politici. Tématem jednání byla nejen oblast zdravotnictví, ale i například energetika, bezpečnost v kraji, zemědělství a sociální služby.

Petříček navštívil vedení spolkové země Sasko, kde jednal o spolupráci k zajištění zdravotní péče ve Šluknovském výběžku. Dalším tématem jednání byla kvalita péče ve zdravotnictví. Ministr byl i u nácviku společného řešení hromadných nehod za účasti českých a saských záchranných sborů. Klika doplnil, že Ústecký kraj několikrát nabízel řešení, leč Rumburk jakákoli řešení odmítal.

O možnostech řešení zajištění péče v regionu jednalo vedení kraje i v nemocnici Varnsdorf. Řešili se zejména platy zdravotního personálu. ČSSD dlouhodobě tlačí na růst platů a v diskuzi zaznělo i více podnětů jako je možnost podpory rodinám, nebo samoživitelkám formou slevy na dani. V souvislosti se stárnutím populace v regionu se projednávala otázka starobních důchodů, jejichž zvyšování právě Sociální demokracie prosadila a i nadále bude prosazovat. Dalšími body jednání byla úroveň vzdělanosti v kraji, podpora vysokoškoláků v souvislosti se stipendiem. Samostatným bodem jednání pak byla Krajská zdravotní, a.s.

V oblasti energetiky jsou Severní Čechy dlouhodobě průmyslem poškozovaným regionem. Zástupce v uhelné komisi náměstek Klika se dlouhodobě snaží dostat do regionu více financí na rozvoj, investice, sociální oblast, školství a zdravotnictví. Klika uvedl, že kraj dlouhodobě významně finančně podporuje vybavenost svých zdravotních zařízení. Navrhuje, aby se peníze z emisních povolenek rozdělovaly dle toho, kde dochází k těžbě energeticky významných surovin, či dochází přímo k výrobě energie. „Vlády dlouhodobě zanedbávají podporu těchto regionů. Kdyby nebylo Ústeckého kraje, část republiky by nesvítil a netopil, neustále vyvíjíme tlak na naše zástupce ve vládě na získání podpory a financí,“ dodává Klika.

Lounsko a Litoměřicko jsou dva největší zástupci zemědělských regionů v oblasti a tohoto si je vědoma i vláda ČR. Ministr slíbil podporu ministra Tomana v řešení problémů v těchto zemědělských oblastech, zejména pak problémy s vodou a kůrovcem. V rámci tohoto bodu též náměstek Klika uvedl spuštění dalšího kola kotlíkových dotaci pro celý Ústecký kraj.

Dalším tématem jednání byla bezpečnost v kraji. Dlouhodobě tlačíme na ministra vnitra s žádostí o navýšení počtu policistů v regionu, říká Klika. Petříček pak nabízí jednání se Saskou stranou o společné spolupráci v této oblasti.

V neposlední řadě se projednávala oblast sociálních služeb, kde radní Miroslav Andrt informoval o jednání o navýšení peněz pro naše sociální služby v Ústeckém kraji. Na tomto tématu se s ministrem shodli a konstatovali, že nejen sociální služby ale i dlouhodobá snaha o přilákání vysokoškoláků má za podpory Ústeckého kraje pro náš region velký význam.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru