OBRAZEM: Špína, nulová hygiena, litry guláše v mrazáku! Tady vařili jídlo lázeňským hostům
Foto: KHS Ústí nad Labem
Most

Klášterec nad Ohří - Ve čtvrtek 10. října provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje kontrolu v provozovně Restaurace Peřeje, která sídlí na adrese Kyselka 20 v Klášterci nad Ohří. Jedná se o restauraci v klidové zóně Lázní Evženie s výrobou hotových a minutkových pokrmů a stravování pro lázeňské hosty.

Hygienici při kontrole zjistili, že nebyla zásadním způsobem dodržována provozní hygiena v rámci celého stravovacího provozu. "Kontrolou byly zjištěny silně znečištěné povrchy stěn, pokryté pavučinami, včetně povrchů zařízení, které přichází do styku s potravinami (chladicí a mrazicí zařízení). V prostoru za barem byly silně znečištěné povrchy stěn kolem kávovaru a protější stěny, bedna od PC, kabeláž i povrchy v prostoru, kde byly uloženy jednorázové obaly, topné těleso, barel, do kterého ústila odpadní trubice z kávovaru. Čisticí prostředky nebyly uskladněny v uzavíratelné skříni, naopak byly uskladněny pod barovým pultem. V prostoru kuchyně byly zjištěny žíraviny uskladněné společně se znečištěnými utěrkami v regále, ve kterém byly uloženy i suché potraviny," stojí ve zprávě krajských hygieniků.

Dále byly zjištěny znečištěné a polámané šuplíky v mrazicím zařízení v kuchyni. V době kontroly byly při vstupu do skladových prostor zjištěny osobní věci zaměstnanců, čisticí prostředky, provozní nádobí a náčiní a po schodech dolů byly uloženy přepravky s balenými nápoji. Ve stejném prostoru dochází k příjmu zboží, v době kontroly zde byly uloženy dovezené potraviny.

V prostoru skladu potravin byl prach a nečistoty. "V době kontroly byl zjištěn nevyhovující stav sanitárních zařízení (umývárna a WC pro zaměstnance) a pomocného zařízení (úklidová místnost s výlevkou). Kontrolou těchto prostor byly zjištěny závady: chybějící kryty na světlech, znečištěné vypínače, silně znečištěné WC, chyběl kryt na splachování, u umyvadla na mytí rukou v umývárně v době kontroly netekla teplá voda. Výlevka byla v době kontroly nepřístupná a silně znečištěná.

V době kontroly byla v kuchyni uložena neočištěná zelenina (brambory a cibule) v prostoru mytí nádobí, v blízkosti mytí nádobí byla plocha na zpracování již očištěné syrové zeleniny. V kuchyni nelze křížit čisté a nečisté pracovní činnosti, a to zejména v době, kdy je připravován výdej hotových pokrmů, který probíhá v bezprostřední blízkosti těchto činností.



V době kontroly bylo v mrazicích zařízeních ve skladu potravin zjištěno zamrazené syrové maso skladované v rozporu s pokyny výrobce, syrové zamrazené maso s prošlým datem použitelnosti a zamrazené syrové maso neznámého původu bez označení (cca 5 kg), zamrazené syrové kuřecí maso v porušeném originálním obalu, dále zamrazené hotové pokrmy v plastových nádobách – segedínský guláš cca 5 l a omáčka cca 3 l," pokračují hygienici v závěrečné zprávě.

Zjištěný stav podle hygieniků nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů. Může tak dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad, současně byla nařízena sanitace provozovny a likvidace závadných potravin a pokrmů. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny.

Za zjištěné nedostatky byla uložena sankce.

foto

1110hygiena1

1110hygiena2

1110hygiena3

1110hygiena4

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru