Z víkendových dnů se více vydaří neděle, teploty se budou blížit dvacítce!
Podzim v mosteckém parku Šibeník. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Teplá vlna, která koncem minulého a začátkem stávajícího týdne dělala společnost mnoha evropským zemím, nakonec na Mostecko letní den (den s maximální teplotou 25,0 °C a více) nepřinesla. Nejvýše rtuť teploměru vystoupala o víkendu, a to na 23 °C. Nadprůměrně teplé počasí panovalo i všude jinde v Podkrušnohorské oblasti. Kupříkladu na Chomutovsku bylo jak v sobotu, tak i v neděli naměřeno 22,1 °C, což bylo v rámci 12. a 13. října nejvíce od pozdních 70. let 20. století. Předposlední říjnový víkend tolik hřejivý nebude, nicméně sluneční paprsky nabídne. Hlavně v neděli.

Pátek 18. října:

Rovněž v závěru pracovního týdne bude do našich končin pozvolna proudit vcelku teplomilný vzduch od jihozápadu, jednak kvůli robustní tlakové níži se středem nad Britskými ostrovy, jednak tomu opět pomůže rozplizlá tlaková výše s centrem nad Ukrajinou, plus minus. Oba tlakové útvary se vlastně budou nad Českem navzájem „osahávat“, takže jak je vidno, láska bují i v troposféře. To je skvělé, nicméně vliv pouze tlakové výše by byl dozajista lepší. Co konkrétně lze očekávat během pátku? Až do pozdního rána oblačno až zataženo, beze srážek (v Krušných horách by pár kapek spadnout mohlo), pak přechodně, po dobu cca 4 až 5 hodin, jasno až skoro jasno, a posléze znovu přibývání oblačnosti s tím, že večer nepřekvapí slabý déšť. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C.

Sobota 19. října:

Beze změny. Tak lze ve stručnosti shrnout obsah sobotního počasového scénáře, který se od toho pátečního vskutku nijak zásadně odlišovat nebude. Nad Irskem a Velkou Británií opět najdeme oblast nižšího tlaku vzduchu, nad východem evropského kontinentu zas oblast vyššího tlaku vzduchu, zasahující až nad Slovensko a jeho přilehlé okolí. Prakticky po celou sobotu budou na obloze dominovat oblaka, z nichž by ráno a dopoledne mohlo něco málo vytéct. Bavíme se tu o srážkových úhrnech v řádech desetin milimetru, tedy opravdu o ničem. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, ráno v minimu kolem 9 až 5 °C.

Neděle 20. října:

Proudění se, díky cyklóně postupující z jihovýchodní Francie k severovýchodu, stočí k jihu, což znamená, že aby se vzduch dostal až do České republiky, bude muset překonat přírodní veledílo jménem Alpy. Tím se vysuší, důsledkem čehož je jistá absence srážek. A více méně i mraků. Více méně proto, že v první polovině dne, především v noci a brzy ráno, mraky nebe sužovat budou, nicméně potom se vyčasí na jasno až skoro jasno. Sečteno a podtrženo: Celkem vzato slunečno a poměrně teplo, nejvyšší odpolední teploty totiž zamíří k hodnotám okolo 14 až 18 °C. Ráno v minimu nabídne 10 až 6 °C.

Pondělí 21. října:

Aktuální prognóza na úvod nového týdne vypadá takto: Polojasno až oblačno, beze srážek, nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C, ráno v minimu kolem 10 až 6 °C. (soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru