Aktivisté po třech dnech slezli z rypadla na dole Vršany. Na pátek se chystá další protest!
Jeden z aktivistů na rypadle. Foto: Against coal
Most

Mostecko - Skupina aktivistů ve čtvrtek se západem Slunce po třech dnech slezla ze skrývkového rypadla na Slatinické výsypce v lokalitě Vršany. To obsadila v úterý ráno na protest proti těžbě a spalování uhlí. Aktivistům vadí plánovaný prodej elektrárny Počerady  a výjimka z emisních limitů pro elektrárnu Chvaletice.

"Ministerstvo životního prostředí odsunulo rozhodnutí o výjimce pro elektrárnu Chvaletice do půlky listopadu, tak dlouho tu ale čekat nebudeme. Svou akcí jsme chtěli dodat odvahu lidem. Vlády a politici při řešení klimatické krize selhávají, teď je to na nás všech. Jedna akce klimatickou spravedlnost nepřinese, ale tisíce akcí ano. Organizujme se a protestujme, proti útlaku, za svobodný svět," říká jedna z aktivistek.

Na podporu protestujícím svolalo na první prosincový den na 12 hodinu hnutí Limity jsme my protest na sever Čech. Místo protestu ještě nespecifikovali.

Po celou dobu pobytu aktivistů na rypadle dění sledovali policisté. S lidmi na velkostroji vyjednávali. Bagr těžící skrývku nebyl v době obsazení aktivisty v provozu. Těžbu uhlí aktivita neohrozila.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru