V Ústeckém kraji je 83 tisíc diabetiků, 52 procent umírá na nemoci srdce a cév
Měření hladiny cukru v krvi. Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj -  Sečtete-li počet obyvatel v Děčíně, Litoměřicích a Rumburku, získáte počet diabetiků v Ústeckém kraji. Celorepublikově přesáhl počet diabetiků 1 000 000.

Diabetes je chronické metabolické onemocnění, při kterém se zvyšuje hladina krevního cukru. To vede k řadě nežádoucích zdravotních účinků – jedním z nich je rozvoj srdečně-cévních onemocnění, která byla v loňském roce příčinou 52 % úmrtí diabetiků z kraje, dalším pak růst hmotnosti. Moderní léčba se proto již nezaměřuje pouze na úpravu hladiny cukru v krvi, ale též na ovlivnění dalších rizik zkracujících délku života a zhoršujících jeho kvalitu. Diabetologové v Ústeckém kraji tak mají k dispozici např. léčbu GLP-1.

Ta kromě velmi účinného zlepšení kompenzace cukrovky také významně snižují hmotnost a byla u nich prokázána kardioprotektivita, tedy snížení rizika srdečně-cévních onemocnění. I proto světové odborné společnosti navrhly, aby léčba GLP-1 byla u diabetu 2. typu první injekční volbou. Tyto léky jsou podávány jednou nebo dvakrát denně, některé jenom 1x týdně.


Jak hormon GLP-1 funguje?

  • Hormon GLP-1 zvyšuje tvorbu inzulinu tím, že slinivce břišní signalizuje, aby ho vytvářela. Inzulin potom pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, protože odvádí cukr z krevního oběhu k buňkám. Tam je ukládán, nebo použit jako zdroj energie. GLP-1 také pomáhá zastavit uvolňování cukru ater do krevního oběhu v době, kdy to není nutné.

Názor odborných společností na léčbu GLP-1 potvrzuje i zkušenost ústeckých odborníků: „Protože pacienti s diabetem jsou více ohroženi nemocemi srdce a cév a vyšší hmotností, je důležité co nejdříve nasadit moderní léčbu, která se zaměřuje nejen na úpravu glykémie, ale i na tato rizika. Příkladem takových léků mohou být ty založené na působení GLP-1. Podle nových doporučení světových odborných společností, které se diabetem zabývají, by tyto léky měly být předepisovány diabetikům dříve,“ říká MUDr. Lucie Radovnická, vedoucí Diabetologického centra v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Počet diabetiků stále stoupá

Počet diabetiků v České republice setrvale stoupá a dosahuje 9 % celkové populace, u dalších 2–3 % populace je již diabetes přítomen, ale zůstává nediagnostikován. „Nejvíce diabetiků bylo přitom léčeno ve Středočeském a Moravskoslezském kraji, které následovaly Jihomoravský kraj a Praha,“ upřesňuje diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z pražského IKEM. U 46 % diabetiků zemřelých v roce 2018 byla přitom důvodem srdečně-cévní onemocnění. Častěji než v Ústeckém kraji zapisovali tuto příčinu úmrtí, kam patří např. infarkt, mrtvice či ischemická choroba srdeční, pouze lékaři v Plzeňském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru