Pozor na světelné vánoční řetězy! Inspekce zjistila nedostatky
Zdroj: www.coi.cz
Most

ČR - Česká obchodní inspekce v rámci mezinárodní akce provedla kontroly zaměřené na bezpečnost elektrických světelných řetězů zakoupených v internetových obchodech. Zkontrolovala celkem 3 typy výrobků a nedostatky zjistila u 2 typů.

Česká obchodní inspekce se v minulém roce zúčastnila mezinárodní kontrolní akce „Christmas online market surveillance campaign 2018“, která byla zaměřena na bezpečnost elektrických světelných vánočních řetězů zakoupených v internetových obchodech. Cílem byla kontrola dodržování příslušných zákonů (viz zákony) u hospodářských subjektů, které dodávají dané výrobky na trh v České republice.

Inspektoři ČOI provedli 3 kontroly u různých hospodářských subjektů. Kontrolovány byly celkem 3 typy výrobků, které byly podrobeny testování ve vybrané zkušebně TÜV SÜD Product Service GmbH -- Daimlerstraße 11 / 85748 Garching, SRN. Zde bylo na základě technického testování zjištěno, že 2 typy byly nevyhovující po administrativní stránce, kdy nebylo v pořádku povinné značení a návody, které musí obsahovat bezpečnostní instrukce. Pouze 1 výrobek byl shledán vyhovujícím v úplném rozsahu.

Uložená opatření

V 1 případě uložila ČOI pokutu formou příkazu na místě v celkové hodnotě 2 000 Kč. V 1 případě zakázala dodávání výrobku na trh, jelikož se jednalo o neodstranitelný nedostatek v informacích uváděných pouze výrobcem a v 1 případě uložila opatření spočívající v doplnění požadovaných informací.

Výsledky kontrolní akce zaměřené na vánoční světelné řetězy potvrzují, že se u většiny kontrolovaných výrobků vyskytují nedostatky jak technického, tak administrativního charakteru. Provedené kontroly naznačují, že je i nadále nutné v nich pokračovat a zabránit tak používání nevyhovujících zařízení s určitou mírou nebezpečí pro konečného spotřebitele.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru