Návrat k předjaří? Mrazy se loučí, stříbrná neděle nabídne až 10 °C
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - V ranních hodinách ve středu 11. prosince meteorologická stanice u jezera Most naměřila -6 °C, což je nejméně od začátku meteorologické zimy 2019/2020. Taková zima nebyla ani v Rusku. Například ve městě Narjan-Mar, které leží za polárním kruhem, během středečního rána rtuť teploměru neklesla pod -4 °C, v metropolitní Moskvě soudruzi meteorologové naměřili minimum 3 °C. V Mostě, resp. u mosteckého jezera vlastně panovaly identické teplotní podmínky jako na Klínovci, kam středeční jitro také přineslo -6 °C. Avšak zatímco na Klínovci zimní atmosféru podtrhávala souvislá sněhová pokrývka, v mosteckých nížinách nebylo po sněhu ani památky.

Čtvrteční ráno a dopoledne, rovněž mrazivé, do nížin na Mostecku sněhové vločky přineslo, ale bylo jich tak málo, že i meteorologické radary si jich málem nevšimly. Ostatně, srážkové úhrny jsou toho důkazem – Most 0,0 mm, Nová Ves v Horách 0,2 mm, Klíny 0,4 mm. O ničem. Před devíti lety byla situace poněkud odlišná, neboť i v polohách pod 400 m n. m. leželo až 10 cm sněhu, byť zvlhlého. To však nebylo podstatné, protože o několik dní později dorazila další slušná nadílka. Díky ní na třetí adventní neboli stříbrnou neděli celé Mostecko hlásilo 20 cm sněhu a více. Navíc dost mrzlo, připomeňme, že 19. prosinec 2010 doprovodily teploty od -15 do -8 °C.

Na něco takového můžeme letos zapomenout. Srážky se sice o letošním třetím adventním víkendu objeví, ale menším problémem budou teploty. Dorazí totiž oteplení. Citelné.

PÁTEK TŘINÁCTÉHO

Počasí ve střední Evropě si podmaní dvě tlakové níže. Jedna se středem nad Britskými ostrovy, druhá s centrem nad severním Středomořím. Pro západ Česka z toho plyne západní až lehce severozápadní proudění, pro východ republiky jihozápadní až jižní vítr. S oblačností, ať už nízkou či nenízkou, pátek třináctého rozhodně šetřit nebude, prakticky po celý den lze očekávat oblačnou až zataženou oblohu. Odpoledne a večer nepřekvapí srážky, nutno říci slabé/opravdu jen decentní, a to hlavně v Krušných horách. Ve všech polohách budou sněhové, takže i úplně dole se možná dočkají sněhánky. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C.

SOBOTA 14. PROSINCE

Česká republika se spolu s mnohými dalšími evropskými zeměmi ocitne na jižní straně rozsáhlého pole nižšího tlaku vzduchu, a tak se může těšit na relativně teplé západní oceánské proudění. Celkem svižné proudění, které rozpohybuje oblačnost. To znamená, že bude proměnlivá: ráno skoro jasno až polojasno, pak do cca 14. až 15. hodiny oblačno až zataženo, následně znovu skoro jasno až polojasno, večer zas přechodně oblačno až zataženo a v závěru dne vyjasňování. Zejména v době od cca 9:00 do 14:00 by se měly angažovat srážky, zpočátku všude sněhové, později dole smíšené až dešťové (jak se bude oteplovat). Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem 3 až -1 °C.

NEDĚLE 15. PROSINCE

Na konci týdne se relativně teplé západní oceánské proudění změní na ještě teplejší jihozápadní oceánské proudění, a proto rtuti teploměrů popolezou nahoru. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 5 až 9 °C, teoreticky může padnout desítka, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C, čili žádná ledárna. Ukáže se konečně slunce? Neukáže, od rána až do večera oblačno až zataženo, spíše to druhé. K tomu sprchne, ale zřejmě ne nijak závratně. Sečteno a podtrženo, předvánoční počasí jak se sluší a patří.

PONDĚLÍ 16. PROSINCE

Zimě vzdálený by měl být také úvod posledního předvánočního týdne. Prozatím to vypadá na nejvyšší odpolední teploty v rozmezí 4 až 8 °C a nejnižší ranní teploty mezi 5 až 1 °C. Nejspíše beze srážek a obloha spíše bílošedá než modrá.

Do Štědrého dne už zbývají méně než dva týdny, takže jsou ze strany numerických modelů k mání proroctví ohledně štědrodenního počasí. Aktuální verze:

V úterý 24. prosince 2019 bude skoro jasno až polojasno, beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C. (soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru