VIDEO NEWS: Kde si zabobovat? V kraji je také největší česká baterie a na jedno nádraží přijel první elektrický vlak
Video news z Ústeckého kraje.
Most

Ústecký kraj – Není u vás sníh? Nevadí, i tak můžete vyrazit na zasněžený kopec. Kde? To vám prozradíme v našich pravidelných video zprávách. Stejně tak, do kterého města přijel vůbec první elektrický vlak či kde se nachází největší česká baterka.

Elektrické vlaky v Litvínově

Litvínov je napojený na elektrifikovanou železniční síť! V neděli 15. prosince tam v ranních hodinách odjela první souprava tažená elektrickou lokomotivou. Zavedení elektřiny na jeden a půl kilometrovém úseku z Louky do Litvínova je součástí revitalizace trati z města hokeje až do Oldřichova u Duchcova. Kompletní práce potrvají ještě dva roky.

Krampusáci v Mostě

Most se také letos zařadil mezi města, kde krampusové přitáhli pozornost tisíců lidí. Děsiví rohatci prošli centrem okolo náměstí za bohaté pozornosti návštěvníků. Krampusové jsou bytosti podobné čertům a pocházejí původem z Alp. Jejich kostýmy mohou být pořádně nákladné a dosáhnout mohou až hodnoty ojetého auta.

https://www.youtube.com/watch?v=ewcE-hvz3wg

Soutěž v biologii

Rozlišit chutě na jazyku, poznat slavné biology nebo prokázat, že dokážou pracovat s mikroskopy, museli žáci základních a středních škol při plnění úkolů krajské biologické odysey. Soutěž se konala v prostorách gymnázia Teplice a zúčastnily se jí smíšené týmy ze základních a středních škol Ústeckého kraje. Krajská biologická odysea se konala v rámci projektu Implementace krajského akčního plánu vzdělávání Ústeckého kraje, jehož hlavním smyslem je podpora vzdělávání a propojení všech stupňů škol.

Obří baterie

V Ústeckém kraji je momentálně největší česká baterie. Velkokapacitní bateriový systém k ukládání energie a testování různých režimů poskytování podpůrných služeb pro energetickou soustavu České republiky zahájil provoz v areálu Elektrárny Tušimice. Zařízení je spuštěné v rámci společného výzkumného projektu společností ČEZ a ČEPS.

Bobování v Chomutově

Chybí vám sníh a přesto byste si chtěli užít bobování? Potom si udělejte výlet do Chomutova. Na náměstí v centru města tam vyrostl umělý kopec a hned na něm začali jezdit první návštěvníci. Sklouznout se tam můžete až do soboty 21. prosince. Sněžné kluzáky na jezdění vám tam zadarmo půjčí.

Návštěv ve strojírnách

Možnost projít si výrobu obráběcích strojů přímo na místě, kde krok po kroku vznikají od samého začátku návrhu až po jeho konečnou montáž, měli žáci střední průmyslové školy a základní školy Teplice. Studijní výjezd teplické průmyslové školy byl součástí projektu IKAP B Ústeckého kraje, díky kterému se žáci středních škol seznamují v praxi s tím, co se učí ve školních lavicích. Celý cyklus výroby od projektové činnosti přes samotnou výrobu, zkoušku, rozborku stroje a konečnou montáž u klienta viděli žáci ve společnosti TOS Varnsdorf.

Ledový betlém v Kadani

Na Mírovém náměstí v Kadani mohli lidé v sobotu vidět unikátní betlém, byl totiž celý z ledu! Postavy z vánoční scény začali sochaři vyrábět z ledových kvádrů už v dopoledních hodinách. Odpoledne se pak v centru města odehrál betlémský příběh v podání živých herců.

Poznávací výjezd na Cínovec

Krušné hory patří dnes svou rozmanitostí a přírodním bohatstvím mezi nejkrásnější pohoří v České republice. Hornickou minulost i budoucnost Krušných hor, jejich floru a faunu a další přírodní bohatství se do horské obce Cínovec vydali poznávat studenti gymnázia Dubí v rámci studijního výjezdu Cínovec známý a neznámý. Hlavním cílem studijních výjezdů projektu IKAP B Ústeckého kraje je seznámit děti se zajímavostmi regionu, kde žijí a znalosti, o kterých se píše v jejich učebnicích, jim představit přímo v terénu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru