Buďte vidět! Policisté na Mostecku oslovovali nejzranitelnější účastníky silničního provozu
V okrese Most proběhla další preventivní akce zaměřena na viditelnost chodců. Foto: Policie ČR
Most

Most - Mostecká policie včera opět upozorňovala chodce na základní pravidlo bezpečnosti na silnicích „Vidět a být viděn“ v rámci preventivní dopravní akce. Chodci jsou totiž v silničním provozu ti nejzranitelnější, a proto je nutné, aby byli dobře vidět.

To platí hlavně za tmy, za snížené viditelnosti a v místech, kde není veřejné osvětlení. Podle policistů jsou reflexní prvky tím nejefektivnějším způsobem, jak se chránit ve tmě a přes den, když je snížená viditelnost. Viditelnost můžou chodci zvýšit pomocí vhodně zvoleného oblečení, nášivek a hlavně doplňků z reflexního materiálu. Ty prodlužují vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat. Reflexní materiály odráží světlo do vzdálenosti až 200 metrů, což každému řidiči postačí k tomu, aby spatřil chodce a dokázal včas zareagovat.

Prvky s reflexním materiálem ale musí být umístěny na správném místě, aby byly dobře vidět a nebyly zakryty částí oděvu, či batohem. Je důležité, aby chodci chránili své zdraví a nepodceňovali používání reflexních doplňků či oblečení z reflexních materiálů.

"Dle zákona o provozu na pozemních komunikacích pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích," připomíná tisková mluvčí Policie ČR Ludmila Světláková.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru