V ústecké nemocnici zprovoznili lůžka intenzivní péče pro kardiochirurgii a rekonstruovanou stanici větších dětí
Foto: Krajská zdravotní
Most

Ústí nad Labem - Jednotku intenzivní péče Kardiochirurgického oddělení a po rekonstrukci Stanici větších dětí Dětské kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., připravila pro pacienty v závěru roku Krajská zdravotní, a. s. (KZ).

Ve středu 18. prosince 2019 obě pracoviště navštívil Ing. Jiří Novák, předseda představenstva KZ, kterého doprovodili generální ředitel společnosti Ing. Petr Fiala, náměstek pro ekonomické řízení a controlling Ing. Luděk Rückl a ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., MUDr. Josef Liehne.

„Krajská zdravotní, a. s., pokračuje v plánované revitalizaci Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. V roce 2019 jsme dokončili další dvě důležité investiční akce, které rozšíří možnosti poskytování kvalitní komplexní zdravotní péče pro obyvatele v Ústeckém kraji v této největší nemocnici regionu. Je třeba podtrhnout, že vedení společnosti vše směřuje k jasnému cíli - získání statutu Centra vysoce specializované komplexní kardiovaskulární péče pro dospělé v roce 2020. Úspěšně jsme uzavřeli smlouvy se zdravotními pojišťovnami o poskytování a úhradě akutní lůžkové péče v oboru kardiochirurgie a od 1. července tuto péči pojišťovny hradí. A nyní byla stavebně dokončena důležitá součást kardiocentra, nová jednotka intenzivní péče,“ připomněl předseda představenstva KZ, Ing. Jiří Novák.

„Vznik kardiochirurgického oddělení 1. ledna 2018 vedle kardiologické kliniky v ústecké Masarykově nemocnici a dosavadní výsledky umožňují Krajské zdravotní plnohodnotně usilovat o získání statutu centra komplexní vysoce specializované kardiovaskulární péče. Sluší se poděkovat vedení Ústeckého kraje a zastupitelstvu za podporu kardiochirurgického pracoviště, která je od začátku provází. S budoucností Kardiocentra KZ v ústecké Masarykově nemocnici souvisí zcela nový nemocniční pavilon. Na přípravě této významné investiční akce představenstvo a management společnosti usilovně pracuje,“ uvedl Ing. Petr Fiala, generální ředitel KZ.

„Když jsme začali v úvodu roku 2018 budovat kardiochirurgii, věděli jsme, že půjde o velkou výzvu, ale nedokázali jsme si představit, jak náročné to bude. Zároveň vidíme, jak velkým tempem se nová specializace a zázemí pro ni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem rozvíjí. Děkuji vedení společnosti Krajská zdravotní za úsilí, které projektu budování kardiochirurgického oddělení věnuje. Jmenovitě Ing. Jiřímu Novákovi, předsedovi představenstva Krajské zdravotní, Ing. Petru Fialovi, generálnímu řediteli Krajské zdravotní, MUDr. Josefu Liehnemu, řediteli zdravotní péče Masarykovy Nemocnice v Ústí nad Labem, prof. MUDr. Pavlu Červinkovi, Ph.D., FESC, FSCAI, přednostovi ústecké kardiologické klinice. Poděkování patří i všem mým kolegům a kolegyním, kteří se podíleli na přípravě projektu kardiochirurgického oddělení v Ústí nad Labem, ale i těm, kteří do tohoto projektu vstoupili později a v současné době s láskou pečují o naše pacienty,“ zdůraznil MUDr. Miroslav Kolesár, primář ústeckého kardiochirurgického oddělení, který společně s vrchní sestrou Mgr. Regínou Gavlasovou, DiS., novou jednotku intenzivní péče představil.

Dětská klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., je významným zdravotnickým pracovištěm KZ, proto je důležité, že jehož součást – stanice větších dětí – se po rekonstrukci vrací z provizoria na oční klinice v pavilonu G zpět do budovy D. Představitele vedení KZ a nemocnice modernizovanými prostory stanice provedli přednosta ústecké dětské kliniky MUDr. Jaroslav Škvor, CSc., a vrchní sestra Mgr. Marie Lulková. První pacienty na stanici větších přijal personál oddělení dne 23. 12. 2019.

Dětská klinika v ústecké Masarykově nemocnici má regionální a v řadě subspecializací i nadregionální působnost. Poskytuje resuscitační, intenzivní a standardní diagnostickou a léčebnou péči pro novorozence, děti a dorost.

Akutní stavy celého spektra problematiky dětského lékařství, provázené hrozícím nebo již rozvinutým selháním životních funkcí, jsou řešeny na jednotce intenzivní a resuscitační péče, ostatní pak v rámci standardního lůžkového fondu. Dětská klinika hospitalizuje i dětské pacienty se závažnými polytraumatickými stavy v rámci dětského traumacentra pro severní Čechy.

Na dětské klinice fungují i některá další specializovaná centra - dětské diabetologické centrum, centrum pro léčbu růstovým hormonem a dětské hematologické centrum, zabývající se především léčbou dětských pacientů s leukemií a dalšími závažnými onemocněními krevního systému.

Dětská klinika úzce a všestranně spolupracuje s perinatologickým centrem, které zajišťuje regionální i nadregionální péči o patologické stavy novorozenců především nízké a extrémně nízké porodní hmotnosti.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru