Od ledna je čipování psů povinné, centrální databáze ale neexistuje. Kam čip zaregistrovat?
Ilustrační foto
Most

ČR - 1. ledna 2020 vstoupila na základě novely veterinárního zákona č. 302/2017 Sb. v účinnost povinnost označovat psy na území České republiky mikročipem. Pokud jste tedy do teď nenechali své psí mazlíčky čipovat, proveďte tak co nejdříve.

Na koho se povinnost povinného označení mikročipem vztahuje a kdy začíná platit?

  • Štěňata musí být označena mikročipem nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině (tedy nejpozději v půl roce věku).
  • Mikročipem nemusí být označeni psi, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. 7. 2011.

Pořizovací cena mikročipu se pohybuje mezi 120-450 Kč a závisí na jeho typu. Další částku si soukromí veterinární lékaři účtují za jeho aplikaci. Ceny jsou smluvní. Za psa bez označení bude od roku 2020 hrozit správní řízení s uložením až 20 000,- pokuty, protože na psa bude pohlíženo, jako kdyby neměl platné očkování proti vzteklině.

Povinností je, aby v dokladu o očkování proti vzteklině (tj. v očkovacím průkazu, v pasu psa) bylo uvedeno číslo mikročipu. Dohled bude vykonávat Státní veterinární správa. Po aplikaci mikročipu je potřeba jej také zaregistrovat do vybrané databáze. V současné době neexistuje jedna centrální databáze, ale je jich hned několik. Některé registry mohou být zpoplatněny.

Čip lze registrovat v těchto databázích:

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru