Krabice od bot přinesla dětem bez domova na Mostecku stovky dárků!
Děti z Azylového domu pro ženy a matky s dětmi v tísni Most přebírající dárky z projektu Krabice od bot. Foto: Diakonie Most
Most

Most - Před Vánoci spustila Diakonie ČCE další ročník projektu, který spojuje všechna střediska diakonické rodiny a rozjela tak obří logistickou akci, jejímž výsledkem bylo 35 431 doručených dárků pro děti z chudých rodin. Tyto dárky jsou často to jediné, co děti najdou pod stromečkem (mají-li to štěstí a vůbec nějaký stromeček mají).

Našlo se mnoho lidí, kteří přinesli svůj dárek. "Mile nás překvapilo, že se nám ozývali i lidé z druhého koutu naší republiky a ptali se, zda mohou právě do našeho azylového domu zaslat krabice poštou. Je vidět, že akce Krabice od bot je každým rokem populárnější," uvádí za Diakonii ČCE - Středisko sociální pomoci v Mostě Petr Hofman.

"V mosteckém azylovém domě jsme rozdali přímo o Štědrý večer 50 dárků, které dostaly děti pod stromeček. Těsně před Vánoci dostaly dárky i děti z dalších našich služeb, ze Sociální práce v ohrožených rodinách Most a Litvínov a z Doprovázení pěstounských rodin Most. Distribuce dárků (bylo jich 208) do všech našich klientských rodin byla náročná. Naše vozy byly nejednou naplněné až po střechu, ale kolegyně to zvládly. Celkově jsme do okolí Mostu v prosinci distribuovali 308 vánočních dárků," dodal Petr Hofman.

Kromě fyzických krabic probíhala i finanční sbírka „Krabice online“, jejíž výtěžek v celé České republice činil neuvěřitelných 971 548 Kč. A kde tyto peníze pomáhají? "Konkrétně my se můžeme pochlubit tím, že z výtěžku předloňské sbírky jsme mohli zrekonstruovat hernu v azylovém domě, kde děti bez přístřeší tráví velkou část svého dne. Pořídili jsme novou podlahu, sedací soupravu, nové hračky a hry pro děti a vymalovali jsme. Kromě herny jsme zbytek prostředků využili navíc k pořízení několika nových herních prvků dětského hřiště, které opět dětem bez přístřeší alespoň trochu zpříjemní pobyt v azylovém domě," sdělilo mostecké středisko sociální pomoci

DĚTEM A LIDEM V NOUZI POMOHLI I STUDENTI A HUDEBNÍ VYSTOUPENÍ

Není to ale jen Krabice od bot, kdo před Vánoci myslel na ostatní. 19. prosince proběhly hned dvě hudební události, které měly společné poslání – pomoci potřebným.

"Oficiálně bychom chtěli poděkovat studentům a našim sousedům z Podkrušnohorského gymnázia Most, kteří pod taktovkou Martina Rufera zorganizovali již čtvrtý ročník vánočního zpívání pro náš azylový dům. Kromě vánoční pohody v podobě koled uspořádali studenti i potravinovou sbírku pro naše maminky s dětmi. Zejména trvanlivé potraviny jsou totiž pro naše klienty životně důležité, protože často přijdou přímo z ulice a nemají vůbec nic," dodává Petr Hofman.

Ve stejný den proběhla druhá hudební akce v prostorách partnerského Farního Sboru ČCE. Byl jí předvánoční koncert smyčcového kvartetu Miroslava Fokta. Zazněla například díla od W. A. Mozarta Ave Verum Jana Křtitele Vaňhala, ale i známé vánoční koledy.

Do vánočního dění v mostecké Diakonii se zapojili také studenti ze Střední pedagogické školy v Mostě. Ti tradičně spolupracují na akcích pro děti již několikátým rokem. Jejich dokonale propracované pohádkové kostýmy v loňském roce pobavily a poučily děti na dětském dnu a na stanovištích podzimního Diakonického pochodu. Před Vánoci se studenti pro změnu převlékli za Mikuláše, čerty a anděly, v jejichž kostýmech rozdávali mikulášskou nadílku.

OBROVSKÉ PODĚKOVÁNÍ NA ZÁVĚR

"Děkujeme Vám všem, kterým není lhostejný osud dětí, jež nemohou být o Vánocích doma, nebo jejichž rodiče nemají peníze, aby jim připravily takové Vánoce, tak jak je známe. Děkujeme, ať jste poslali krabici od bot, rozváželi vánoční dárky, převlékli se pro dětské potěšení za pohádkové postavy, hráli na rozličné hudební nástroje, zpívali nebo jen přinesli teplé oblečení do sociálního šatníku. Vám všem patří náš hluboký dík. Pomoc má mnoho tváří," dodává za Diakonii Petr Hofman.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru