O víkendu dorazí studená fronta, přinese s sebou sníh!
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Inverze. Tímto slovem by se dala shrnout první polovina meteorologické zimy 2019/2020, kterou ovládlo jihozápadní až jižní proudění, převážně anticyklonálního charakteru. Inverze byla naším společníkem také ve čtvrtek 16. ledna. Zatímco vrcholy hor v odpoledních hodinách naměřily až plus minus 7 °C, nížiny se držely v těsné blízkosti bodu mrazu. Například v ústeckém Střekově byla nejvyšší odpolední teplota 1,4 °C s tím, že v průměru Střekov naměřil -0,6 °C. Zato třeba Milešovka se v maximu dočkala až 7,6 °C, v průměru pak 2,2 °C. Na Meziboří se rtuť teploměru zastavila na rovných 2 °C, kdežto v sousední německé obci Seiffen na 7,4 °C. A tak dále. Zkrátka inverze.

O nadcházejícím víkendu, již předposledním lednovém (ještě nedávno byly Vánoce!), si inverzní, z jižních směrů vanoucí vítr vezme dovolenou. Nahradí jej v letošní sezóně extrémně vzácný severák, doprovázený studenou frontou, jež do našich končin po poměrně dlouhé odmlce přinese sněhové vločky. V jakém množství a kam přesně, to nám prozradí aktuální předpověď počasí. Pojďme se tedy společně podívat, co nás čeká a nemine:

PÁTEK SEDMNÁCTÉHO

Poslední den pracovního týdne se ještě ponese v duchu dnů zesnulých. Postará se o to tlaková výše se středem nad západem Ukrajiny. To znamená, že Česko pobude na její zadní straně, a protože na severní polokouli v tlakových výších vzduch proudí ve směru hodinových ručiček (proč tomu tak je, je zcela nepodstatné, nestěžujme si tím už tak těžký podkrušnohorský život), můžeme se těšit na další epizodu nekonečného seriálu Jak jižní větry Čechy o zimu připravily. Přestože se během čtvrtečního odpoledne vyjasnilo, numerické modely počítají s tím, že se v noci lomeno nad ránem zatáhne nízkou oblačností, která na obloze vydrží až do aleluja. Ostatně, už ve čtvrtek večer nejen Most zahalila mlha, že? Nejvyšší odpolední teploty proto „jen“ okolo 0 až 3 °C.

SOBOTA OSMNÁCTÉHO

Nad Britské ostrovy se z Pyrenejského poloostrovu nasune oblast vysokého tlaku vzduchu. Zároveň dojde k přemístění oblasti nízkého tlaku vzduchu, a to nad jižní Skandinávii. Tato změna v postavení tlakových útvarů se podepíše také na České republice, konkrétně tím způsobem, že se vítr stočí k severozápadu. V důsledku toho do celé střední Evropy začne pronikat vzduch ze severního Atlantiku, přesněji ze subpolárního podnebného pásu (z úrovně Islandu). Probudíme se do oblačného až zataženého rána a hlavním viníkem jest studená fronta. Ta Krušným horám nadělí sněžení, ale jen decentní. Čili hormony provozovatelů lyžařských středisek zůstanou v klidu. Nebo vlastně spíše ne... To je nepodstatné. Podstatné je to, že velká oblačnost zůstane po celý zbytek soboty. Srážkové úhrny nicméně budou zanedbatelné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

NEDĚLE DEVATENÁCTÉHO

Díky vlivu přední strany oblasti vysokého tlaku vzduchu se středem nad Irskem a Velkou Británií bude pokračovat severozápadní až severní proudění. Co z toho? Hodně mraků, nejvíce nad Krušnými horami (jako vždy při severozápadním až severním větru), ale pramálo srážek. Sněhové přeháňky se vyskytnou jen v Krušných horách, jinak velké kulové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem nuly.

PONDĚLÍ DVACÁTÉHO

Úvod nového (pracovního) týdne očividně ovládne výše zmiňovaná oblast vysokého tlaku vzduchu, nadále se středem nad Britskými ostrovy, která se rozšíří až nad Černé moře, přičemž z toho rozšíření se stane samostatná tlaková výše, jejíž střed se usadí i v českém vzdušném prostoru. Takové sebeklonování, dalo by se říci. Z toho vyplývá, že 27. leden nabídne cokoliv, jen ne přívaly sněhu a krutopříšné mrazy. Nedojde-li ke vzniku nízké oblačnosti, čeká nás pondělí zalité sluncem. Ale při tom našem počasovém štěstí... Nejvyšší odpolední teploty nejspíše okolo 0 až 3 °C (při ne-inverzi o několik stupňů více), ráno v minimu slabě pod 0 °C. (soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru